A 3000 éves ital, ami régen életeket mentett, ma pedig újra divat

2024. február 20.

Otthon is elkészíthető, mindössze három összetevő, mégis egyszerre táplál és frissít.

A tascalate nevű egyszerű, frissítő ital több mint 3000 éve része Mexikó történetének. Mexikó legdélebbi államából, Chiapasból származik, és már az ősi maja városállamban, Palenque-ben is nagy szerepet játszott. A világ egyik legrégebbi itala, úgy tűnik, manapság ismét kezd egyre népszerűbb lenni.

A tascalate története az ősi maják idején, rituális italként kezdődött. A birodalomban a király üdvözlése során szertartásosan meg kellett hajolni, majd a hála jeléül meg kellett inni belőle egy teli pohárral. Ha ezt valaki nem tette meg, az hatalmas tiszteletlenségnek számított. Az ital ma is elsősorban a volt birodalom területén, a mexikói Chiapasban található meg.

A tascalate rendkívül egyszerű, mégis tápláló és frissítő, ezért maradhatott fenn három évezreden át. A mai Chiapas területén élő emberek a spanyol hódítás előtt valószínűleg minden telet úgy éltek túl, hogy ezt a tápanyagban hihetetlenül gazdag folyadékot fogyasztották.

Ahogy a Punch Drink is kiemeli, a tascalate neve az azték „tlaxcalli” (tortilla) és „atl” (víz) szavakból tevődik össze. Az ital hagyományosan porrá őrölt, pirított száraz kukoricából, kakaóból és achiotéből készül. Ez utóbbi egy apró piros mag, amit elsősorban a színe miatt használnak. A kukorica sűrű textúrát és ásványos ízt kölcsönöz az italnak, míg a kakaó keserű és édes jegyeket hoz. A kortyot az achiote finom csípőssége zárja le.

Az idő múlásával és az őslakosok területének spanyol meghódításával az eredeti recept megváltozott. Manapság már nagyon sokan chilit, cukrot, fahéjat és fenyőmagot is tesznek az italba, amit víz helyett gyakran tejjel kevernek el és jégre öntve fogyasztanak. A különböző összetevők beszerzésével otthon mi magunk is elkészíthetjük. A legkönnyebben viszont Chiapasban kóstolhatjuk meg, ahol minden bolt polcán megtalálható az előre bekevert tascalate-por.

Címlapfotó: Zino de Groot / Unsplash