Vágó Piros és Ambrus Éva 3D-s szakácskönyve leszámol a kalória-kérdéssel

2022. december 06.

Vágó Piros és Ambrus Éva könyve kötelező olvasmány azoknak, akik még a legzsúfoltabb hétköznapokon is egészségesen és kiegyensúlyozottan szeretnének étkezni.

Minden út a gasztronómiához vezet

ambrus éva vágó piros könyv
Fotó: Khan Shahbana

A Gyors, Finom, Egyszerű szakácskönyv igazi szerelemprojektje a két szerzőnek, Vágó Pirosnak és Ambrus Évának. Mindketten szorosan kötődnek a gasztronómiához, és nemrég úgy döntöttek, hogy szeretett hobbijukat egy közösen megírt könyv tudná igazán megkoronázni. Bár különböző szakmai háttérrel rendelkeznek, szerintünk pont ez adja a receptkönyv egyediségét. Ambrus Éva szociálpedagógus és élelmezésvezető 2016-ban hozta létre a ManóMenüt szakemberek támogatásával. Az oldal célja segítséget nyújtani az édesanyáknak az egészséges és kiegyensúlyozott gyermektáplálás megvalósításában. Erre a hasznos kezdeményezésére felfigyelt a média, Ambrus Éva meghívást kapott többek között Vágó Piros Retro Rádión futó Rádiókonyha című műsorába is. A két gasztrokalandor azonnal egymásra hangolódott, kis idő múlva pedig meg is született a közös szakácskönyvük. Céljuk az volt, hogy egy olyan egyszerű és finom fogásokat tartalmazó receptgyűjteményt hozzanak létre, amit az olvasó majd gyakran forgat a zsúfolt hétköznapokon, családi együttlétek és közös étkezések során. A Gyors, finom, egyszerű 2022. októberében jelent meg, ennek kapcsán beszélgettünk nemrég a szerzőpárossal. A teljes interjút itt lehet elolvasni. Az alábbiakban pedig a könyvet mutatjuk be részletesebben.

Inspirációk tárháza

krémleves tányérban
Fotó: Fotó: Árki Péter

Vágó Piros és Ambrus Éva zöld színű, puha borítós könyve elsősorban gyors, könnyű fogásokat ígér. A két szerző azonban még ennél is többet szeretett volna átadni életfelfogásukból az olvasóknak. „Számunkra a főzés mindig is több volt annál, mint hogy harmonikus ízű ételek kerüljenek az asztalunkra. Egyszóval: kalandozunk a konyhában (is). Így fordulhat elő, hogy a könyvben szereplő receptek egy részét külföldi vagy hazai utazások ihlették” – szerepel az előszóban. Ezzel a két szerző nem titkoltan arra kíván rámutatni, hogy nekik mennyire fontos a változatosság, a nyitottság és a kíváncsiság a konyhában.

Fontos kérdések, ínycsiklandozó válaszok

A szerzők szintén lényegesnek tartották, hogy felhívják a figyelmet több olyan tényezőre is, ami nagyban befolyásolja az étkezésünk minőségét. Elárulják, miért érdemes figyelemmel követni azt, hogy milyen ételt kíván a szervezet, valamint kiemelik a hazai alapanyagok fontosságát is. A bevezetőben említett „előéletüknél” fogva természetesen amellett sem mennek el szó nélkül, anyaként és társként mit kell tenniük, hogy mindenki elégedett legyen az asztalra került étellel. Sőt, könyvük megírásakor azt is szem előtt tartották, bizony nem mindegy, mennyibe kerülnek a különféle alapanyagok. A könyv egyediségéhez az is hozzájárul, hogy többször „megszólal” benne Dr. Forgács Attila gasztropszichológus és szociálpszichológus szakember. A szerzők szerint ugyanis az étkezés pszichológiai ágának megértése legalább olyan fontos lenne, mint azt tudni, hogy mi az a kalória vagy szénhidrát.

Életre kelnek a fotók

ambrus éva vágó piros sütemény
Fotó: Khan Shahbana

A könyvben szereplő fotók nem az élettől teljesen elrugaszkodott fogásokat ábrázolnak, hanem olyanokat, amibe mi azonnal belekóstolnánk. A képeken látható ételek egytől egyig ínycsiklandozóak, legyen szó narancsos-avokádós salátáról, borscs levesről vagy egy paradicsomos-babos csirkemellel töltött tortilláról. A receptek könnyedén értelmezhetők, vagyis nincs szükség Michelin-csillagos tudásra, az elkészítésükhöz. Mindegyik receptnél fel van tüntetve, hogy mennyi időt vesz igénybe a főzés, vagyis a könyv tényleg segít előre tervezni – bár ez ma már szinte alap. Apropó tervezés. A fő fejezetek: a levesek, saláták, főételek, sós piték, palacsinták és desszertek mellett még egy „ha beugranak hozzád” rész is helyet kapott. Utóbbi kifejezetten olyan finomságokat kínál, amiket egy meglepetés vendégseregnek lehet hamar felszolgálni.

3D-s segítség és tippek

Ha valakinek nem azonnal kell összedobnia a vacsorát, akkor érdemes a receptekhez kapcsolt szerzői tippeket és hanganyagokat is tanulmányoznia. „Azt szerettük volna elérni ezekkel a hanganyagokkal, hogy az olvasó úgy érezze magát, mint ha vele lennénk a konyhában és az ételről beszélgetnénk kötetlenül. A felvételeken elmeséljük, kinek mi jut az eszébe az adott ételről” – mesélte nekünk Vágó Piros a könyvhöz tartozó hanganyagokról. „De nem csak a történetekre fókuszáltunk, szerettük volna meghozni az emberek kedvét olyan összetevők kipróbálásához is, amiket nem feltétlenül ismernek még annyira. Ilyen például a hajdina, amiből fantasztikus salátát lehet készíteni” – tette hozzá ugyanebben az interjúban Ambrus Éva.

Recept éles bevetésen

étel fehér tányérban
Fotó: Khan Shahbana

Egy hosszúra nyúlt nap után előttünk is megnyílt a lehetőség arra, hogy végre kipróbáljuk a Gyors, Finom, Egyszerű könyv egyik fogását. Választásunk egy 30 perc alatt elkészíthető gyors tésztasalátára esett. Az összetevők azonnal megtetszettek, hiszen olyan alapanyagokról volt szó, amik szinte mindig megtalálhatók otthon. Ezek közé tartozott a tészta, paprika, hagyma, sonka, kukoricakonzerv, zöldborsó, sárgarépa és csicseriborsó. Az említett hozzávalók listája alatt egy alma alakú QR-kód is helyet kapott. Gyors beolvasás után Vágó Piros és Ambrus Éva csilingelő hangja töltötte be a konyhánkat. A szerzők tésztasalátás sztorijait hallgatva a kezdeti főzési pánik egyszerűen elillant és a kezeink szinte maguktól kezdtek dolgozni. Egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy a sütőben pirított ropogós szalonnaszeleteket halmozzuk az elkészült gyors, finom és egyszerű tésztasalátánk tetejére. Ez a szakácskönyv tehát tényleg életre kel és működik!

Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: Árki Péter