A sör spritzerek meghódítják az őszi időszakot

2022. október 19.

A sör pritzerek alacsony alkoholtartalmúak, pár perc alatt elkészíthetők és pezsdítően hatnak a komor őszi időben is. Hazai szakembert is kérdeztünk a különleges italról.

Bár véget ért a nyár, ám ezzel a sörözés csillaga még nem áldozott le. A rövidebb napok, a rossz idő és a közeledő ünnepek okozta stressz miatt az emberek jó része továbbra is sörrel csillapítja a szomját. A mindennap kortyolgatott söröket azonban könnyedén fel lehet dobni egy örök klasszikussal: az Aperollal.

A sör alapú koktélok térhódítása

emberek koktélokat fognak a kezükben
Fotó: Cabeca de Marmore / Shutterstock

A sör spriztek vagy sörföccsök buborékosságuk miatt általában könnyebben fogyaszthatók, mint a nehéz koktélok” – meséli a punchdrink oldalának Tara Hankinson, a Talea Beer Co. társalapítója és társ-vezérigazgatója. Bárja olyan sör alapú finomságokat kínál, mint a „beermosas” (sör és narancslé keveréke) és a beer pops (sörös jégkrém).

A COVID-19 megpróbáltatásai után az emberek egy kis nosztalgiára és hétköznapi kényelemre vágynak, miközben szeretnének újra társasági életet élni. A trendi italok, mint például, a sörkoktélok, amik nem veszik túl komolyan magukat tökéletesen bele illeszkednek az aktuális fogyasztói elvárásokba.. Nagyjából így foglalhatók össze a rajongók érvei.

Az emberek olyan egyszerűbb italokra és klasszikusokra vágynak, amik jól vannak kivitelezve. A sörfröccs egy egyszerű, könnyebben elkészíthető változata az Aperol Spritznek, amit állandó kedvenc a palettán – fejti ki Matt Chavez, a manhattani Ci Siamo bár vezetője a punchdrink oldalának adott interjújában. Ezek az italok tulajdonképpen a hagyományos koktélok sörös verziói – teszi hozzá Vásárhelyi István sörgasztronómus, hazai szakember.

Az első sör fröccsök

üvegpohárban koktél, narancshéj
Fotó: Prostock-studio / Shutterstock

Egy jó koktél az egymással versengő és egymást kiegészítő ízek egyensúlyozásáról szól – jegyzi meg Myles Platt, a brooklyni Singers bár vezetője ugyanabban az interjúban. Az említett bár az elsők közé tartozott, akik felvették az itallapjukra a különleges spriztet. Myles Platt a jéghideg Miller High Life sört (amerikai stílusú lager, amit a sörök pezsgőjének is neveznek, mert telis-tele van buborékkal) Campariba áztatott eper juice-szal párosította. Az új italba egy pillanat alatt beleszerettek a vendégei. Ez az ital lett a „Campparty”. Egyszerű, olcsó, különleges megjelenésű, és komplex ízekkel rendelkezik – teszi hozzá Matt Platt.

A hasonló sör alapú italok után nem kell sokat kutakodni, ugyanis már az interneten is egyre többen beszélnek róluk. Ez így történt a Redditen is, ahol többek között megjelent a PBR (Pabst Blue Ribbon sör) Spritz. Az ital egész egyszerűen elkészíthető, hiszen csak Aperol és jégkocka szükséges hozzá a sör mellett. Szintén sok rajongót szerzett magának a Ranye West ital. Ez a sör fröccs a Rainier sör, az Aperol, a citromlé és az Angostura keserű likőr találkozásából született. Rokonát, a híres amerikai autóversenyről elnevezett NASCAR Spritzet (sör, aperol és lime szelet) egyesek kifejezetten a „nyár italának” nevezték.

A NASCAR Spritz-ben a hétköznapi összetevők izgalmas elegyet alkotnak. Az Aperol, a citrom és egy konzerv Budweiser igazi csodákra képes. Bár az ital nem egészen új, hiszen rokon, a korábban bemutatotta a Spaghett ugyanezeket az összetevőket tartalmazza. Mindössze annyi az eltérés, hogy a Budweiser helyett a Miller High Life az alap. A felsorolásból is jól látszik, hogy a sör fröccsök szinte egyformák, a különbséget az alapot képező sörök variációja adja. Ennek oka, hogy a vonatra mindenki felült: a spritzek népszerűvé válásával minden buborékos italra ráaggatják a sör fröccs nevet.

A Spaghett koktél elkészítése

narancssárga ital, narancsszelet
Fotó: Prostock-studio / Shutterstock

Akinek megjött a kedve és szeretné kipróbálni ezt a különlegességet, annak érdemes elkészítenie a Spaghett koktélt.

Hozzávalók

  • 350 milliliter világos sör
  • 30 milliliter Campari

Így készül

  1. Öntsük a camparit egy pohárba vagy egyenesen a sörösüvegbe (miután egy kortyot ittunk belőle) és kész is.

Ezt az italt búzasörrel is érdemes kipróbálni – hívja fel a figyelmet Vásárhelyi István. Az édeskésen fanyar maláta és a citrusos ízjegyek mellé a Campari szolgáltatja a keserűt ízeket. A frissítő búzasörös változatba még tegyünk narancslevet, a poharat pedig díszítsük egy narancskarikával. A végeredmény igazi ízkaland lesz!

Sör fröccsök és ételpárosítás

sör, csirke, ketchup
Fotó: Goskova Tatiana / Shutterstock

A korábban már idézett Vásárhelyi István a sörkoktélok sokszínűségét emelte ki az ételpárosítások kapcsán. „A sörkoktélok új dimenziókat nyitnak meg a fogyasztók előtt. Én magam is előszeretettel szoktam kísérletezni velük, mert a sör mindig új ízélményeket és kalandokat tartogat. A Dreher Sörvacsorákra mindig szoktam kreálni egy ilyen koktélt, mert remekül lehet párosítani ezeket az italokat a különféle fogásokkal. Az ételpárosítást minden esetben a sör fajtája határozza meg. Vagyis, amit az alapsörrel harmonizál, az illeni fog a koktélhoz is. Ez a desszertektől kezdve a salátákig, mindenre ételre igaz.”

Ha tehát desszertről van szó, akkor egy gyümölcsös halvány sör, például egy sárgabarackos búzasör, vagy egy framboise lambic (egy belga málnasör) is jól működik – teszi hozzá a sörgasztronómus. Ha az étel egy grillezett hús, akkor a hasonló ízű sörök, mint a füstös Rauchbier vagy a porter tökéletes kiegészítők. Továbbá egy finom búzasör vagy IPA felszolgálása fűszeres thai vagy indiai étel mellé ellensúlyozza az étel csípősségét. Sült szárnyasokhoz viszont jobban megy egy barna ale. A nehéz vagy zsíros ételek, például a csülök, pizza és a sült húsok mellé a legjobban a pilsnerek passzolnak. A sör ugyanúgy tisztító hatású a fogások között, mint egy frissítő sorbet. A savanyú sörök, a Flanders Red, a Berliner Weisse és sok belga spontán erjesztésű sör különösen jól teljesít ebben a szerepben.

Címlapfotó: DavideAngelini / Shutterstock