Van egy nagyon jó hírünk a lekvárok rajongóinak

2024. február 09.

A lekvár sok ember kedvence, ők most nagyon fognak örülni.

2024. január 31-én este az Európai Parlament és az Európai Tanács ideiglenes megállapodásra jutottak az egyes „reggeli” élelmiszerek összetételével, nevével, címkézésével és kiszerelésével kapcsolatos frissített szabályokról. 

Az Európai Bizottság 2023. április 21-én javasolta egyes „reggelire” vonatkozó irányelvek uniós forgalmazási előírásainak felülvizsgálatát a jelenlegi, 20 évesnél régebbi szabványok frissítése érdekében. Emiatt 2024. január 31-én az Európai Parlament és az Európai Tanács ideiglenes megállapodásra jutottak. A felülvizsgálat célja, hogy segítse a fogyasztókat tájékozottabban, és ezáltal egészségesebb döntéseket hozni vásárlás során olyan agrár-élelmiszeripari termékekkel kapcsolatban, mint a méz, a gyümölcslé vagy a lekvár – írja az Agrárszektor az Európai Parlament közleményére hivatkozva.

A gyümölcslevek és lekvárok esetében a Bizottság jelentést készít. Ebben értékelik azt, hogy kötelezővé teszik-e a gyümölcslevekben és lekvárokban felhasznált gyümölcs származási országának címkén történő jelölését. Ugyanakkor az biztos, hogy a lekvárok esetében az általános szabály az lesz, hogy legalább 450 gramm gyümölcsöt kell felhasználni 1 kiló lekvár előállításához. (Korábban 350 gramm volt az alsó határ.) A Parlament javaslata alapján abban is megállapodtak, hogy a gyümölcslevek esetében engedélyezni kell a „csak természetesen előforduló cukrokat tartalmaz” címkét. Megállapodás született az alacsony cukortartalmú termékekkel kapcsolatban is. Az újraformázott gyümölcsleveket „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé” címkével lehet ellátni, ha a természetesen előforduló cukrok legalább 30%-át eltávolították belőlük.

A megállapodást a Parlamentnek és a Tanácsnak még el kell fogadnia. Ezt követően az új törvény az EU Hivatalos Lapjában jelenik meg, és 20 nappal később lép hatályba. Az uniós országok az új szabályokat a hatálybalépés után két évvel alkalmazzák.

Címlapfotó: Mateusz Feliksik / Unsplash