Alkohol és kalória: íme a legalacsonyabb kalóriatartalmú italok

2023. január 23.

Akár a borongós január miatt mérsékeljük az alkohol fogyasztását, akár a fogyókúránk miatt mondunk le róla, nem minden alkohol egyforma, ha a kalória a kérdés. A különbségek jelentősek is lehetnek.

A táplálkozási szakértők szerint a tiszta szeszes változatok a legjobbak, ha alacsony kalóriatartalmú alkoholos italokat keresünk. Persze nyilvánvalóan figyelnünk kell arra, hogy a cukros kísérők vagy más hozzávalók ne adjanak hozzá plusz kalóriát – írja a The Drinks Business. Így viszont a kérdés az alkohol és kalória kérdése, vagyis hogy melyek a legalacsonyabb kalóriatartalmú alkoholos italok, valamivel összetettebb, mint elsőre gondolnánk.

Az általános konszenzus szerint a vodka végez az első helyen. 50 milliliter (vagyis egy feles) 100 kalóriát tartalmaz. A whisky, a gin és a tequila szintén a lista élmezőnyében található, azonban átlagosan 110 kalóriával egy felesben.

A bornál azonban bonyolódik a helyzet. A borok kalóriatartalma nagyban változhat attól függően, hogy száraz vagy édes tételről beszélünk. A nagy átlag valahol 120 kalória körül mozog. Az NHS statisztikái valójában egy kicsit magasabbra teszik ezt a számot. Másfél deci 12%-os alkoholtartalmú bor átlag 130 kalóriát tartalmaz.

Egy korsó 5%-os alkoholtartalmú sör 239 kalóriát tartalmaz, ami egy normál méretű Mars szeletnek felel meg.

Azoknak, akik mérsékelni szeretnék az alkoholfogyasztást vagy csökkenteni az alkohollal bevitt kalóriák számát, érdemes a szódás változatokkal próbálkozni.

Címlapfotó: Blake Wisz / Unsplash