E hír hallatán még az is bort fog inni, aki eddig nem szerette

2023. december 23.

A bor számos, az egészségünk szempontjából létfontosságú összetevőt tartalmaz.

Sokan nem szeretik a bort, a többségüknek a savasság okoz problémát. Pedig sok, a szervezet számára fontos anyagot is tartalmaz. Az alábbiakban mutatunk egy egyszerű technikát, aminek mindenki számára barátságossá, szerethetővé válik a bor. Ha gyümölcsöket főzünk meg benne, garantáltan mindenkinek ízleni fog az ital.

Kiváló választás erre a célra az alma és a körte, de csodálatosan működik még az őszibarack is. Bármelyik gyümölccsel próbálkozunk, nincs más teendőnk, mint meghámozva, szeletekre vágva beletenni őket egy lábasba, és már önthetjük is rá a nekünk tetsző fajtájú bort. A vörösbor nagy klasszikus, de az őszibarack nagyon jól harmonizál a fehérborral is, különösen a sauvignon blanc-nal.

Fontos, hogy mindig tegyünk cukrot is a gyümölcsök mellé. A legjobb, ha barna nádcukrot használunk, ugyanis ez a legfinomabb és legegészségesebb. Erre azért van szükség, mert a gyümölcsök saját cukortartalma nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a bor savait.

A fűszerezésnek csak a képzeletünk szab határt. Ha klasszikus forralt bort szeretnénk készíteni, dobjunk csillagánizst, szegfűszeget és fahéjrudat a gyümölcsök mellé. Ehhez a kombinációhoz egyébként a narancs is nagyon jól passzol. Ha inkább mediterrán irányba mennénk el, ízesíthetjük rozmaringgal és kakukkfűvel. A saját ízlésünkre szabott kompóttal ráadásul a desszert két különböző részét is megalkothatjuk: egyrészt lédús gyümölcsszeleteket nyerünk, másrészt lesz egy forró, fűszeres bor alapú italunk, ami biztosan átmelegít majd a téli estéken.

Címlapfotó: ALEXANDRA TORRO / Unsplash