98 pontot kapott a 100-ból egy magyar vörösbor a világ egyik legnagyobb borkritikusától!

2023. október 26.

A történelem legmagasabb magyar száraz vörösbor pontszáma – írja a bort készítő pincészet a saját honlapján.

„Hatalmas boldogsággal osztjuk meg a hírt, hogy a legismertebb nemzetközi borszakíró, James Suckling rendkívül magas, 98 ponttal jutalmazta a 2018-as évjáratú AGAPÉ Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér borunkat.”

2023. október 26-án került ki a fenti felütéssel indító poszt az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok honlapjára. James Suckling amerikai bor- és szivarkritikus a világ egyik legnagyobb boros szakembere, vezető borbírálója. 1981-től három évtizeden át volt a mértékadó Wine Spectator újság csapatának tagja.

Évente több ezer tételt kóstol és pontozza őket 100 pontos skálán. Értékeléseire az egész világ odafigyel, azok üzleti sikereket és bukásokat alapoznak meg. A 98 pont a legszűkebb elithez tartozást, a világklasszis minőséget jelenti. „Suckling 98 pontja nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerés, ahogy a szakíró fogalmaz, a St. Andrea Szőlőbirtok Agapéja a világ legjobb vörösboraihoz hasonlítható” – olvasható a pincészet honlapján.

„Fantasztikus vörösbor”

A teljes kóstolójegyzet így hangzik: „Ez a fantasztikus vörösbor pirosbogyós gyümölcsökkel és virágokkal (rózsa, hibiszkusz) nyit. Zúzott kő és tűzkő. Kagyló, végül gránit. Közepes-nagy test, extrém finom tanninok, amik végig kísérik a kortyot. Ásványosság és mélység. Elgondolkodtató, meditálásra késztető bor. Világklasszis. 2027 után lesz a csúcson.”

A hírt és a pontszámot kitörő örömmel fogadták a St. Andrea Szőlőbirtokon. „Megrendítő már csak a tény, hogy meglátogatott személyesen minket James Suckling. Az pedig, hogy ilyen pontszámokat kaptunk tőle, ámulatba ejtő. Egy olyan visszajelzés, ami megerősít minket abban, hogy Eger tényleg páratlan adottságokkal rendelkezik és ezzel az egyediséggel bátran ki lehet állnunk a világ elé, mert nem fogunk szégyenkezni. A 98 pont pedig egészen elképesztő. Éreztük eddig is, hogy a 2018-as talán a valaha volt legjobb St. Andrea évjárat, viszont ebből az évből az AGAPÉ ténylegesen életünk eddigi legjobb bora, amit világra segíthettünk. Nagyon hálásak vagyunk!” – összegezte érzéseit Ifj. Lőrincz György.

Címlapfotó: Thomas Thompson / Unsplash