Fontos információ az olaszrizling borok készítőinek!

2023. április 24.

Május 10. és május 17. két fontos dátum minden magyar pincészetnek, ahol készül olaszrizling bor. További információk a cikkben.

Nyáron megrendezésre kerül a GROW du Monde – International Wine Challenge 2023, vagyis az olaszrizling fajta legnagyobb nemzetközi versenye. A megmérettetés 2023. június 14-én a horvátországi Kutjevóban zajlik.

A GROW du Monde egy nemzetközi borverseny, amely a Graševina, Olaszrizling, Welschriesling, Riesling Italico, Grašac Beli, Laški Rizling, Ryzlink vlašský, vagy Riesling Italian boroknak szerveznek – ahogy ezt a nagyszerű fajtát tetszés szerint, minden közép-európai országban szinte másképp nevezik. A világ minden tájáról érkezett borbírák a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben mi alapítók nagyon hiszünk.

A tavalyi verseny eredménykatalógusa letölthető innen: https://issuu.com/gyrffyzoltan/docs/grow2022_ok

A GROW egy mozaikszó, amely a Graševina, Olaszrizling és Welschriesling nevekből áll. Mindezek és még sok más a Közép-Európában és a Duna-medencében széles körben elterjedt változatosság nevének szinonimája. Idén a GROW du Monde házigazdája a horvátországi Kutjevo lesz. A következő rendező ország 2024-ben Magyarország lesz, a GROW du Monde 2025 pedig Szerbiában kerül megrendezésre, azzal az elképzeléssel, hogy minden további eseménynek más ország ad otthont.

Tudnivalók az olaszrizling versenyhez

A nevezési díj mintánként 50 EUR. Azon nevezések esetében, amelyek háromnál több mintát tartalmaznak ugyanabból a pincészetből, a nevezési díj mintánként 40 EUR.

A jelentkezési lapot és minden szükséges információt Győrffy Zoltán magyar kapcsolattartótól lehet beszerezni, neki a gyz.vinoliva@gmail.com e-mail címre kell írni. A nevezési díjat a jelentkezési lap kitöltése és matea@vinart.hr címre történő elküldése után lehet befizetni. A versenyzők megkapják a nevezési díjról szóló számlát. Minden mintából három palackot kell beküldeni az alábbi címre.

A borokat Zágrábba a következő címre kell küldeni (a kísérő okmányokat is erre a címre kell kiállítani):

Vinart d.o.o.
Delnička ulica 8b
10000 Zágráb, Horvátország

Kapcsolattartó:

Matea Tereza Čirjak
matea@vinart.hr
Tel +385 91 302 0082

A jelentkezési lap beküldésének határideje: 2022. május 10.

A bor szállításának végső időpontja: 2022. május 17.

Magyarországon beküldhető a pécsi és a siklósi hegyközségnek, a hegyközség felvállalta a minták gyűjtését (május 17-ét követően ők kiszállítják Zágrábba):

Pécsi Borvidék Hegyközsége

7634 Pécs, Pázmány Péter u. 4.

Tenkes Hegyközség

7800 Siklós, Felszabadulás u. 80.

A borokat öt kategóriában értékelik: csendes borok, édes borok, pezsgők, narancsborok és házasítások. A borokat ezüst-, arany- és platina éremmel jutalmazzák, az egyes kategóriákon belül a legjobb minősítésű borokat pedig a GROW du Monde trófeával jutalmazzák.

Minden további információval szívesen állnak rendelkezésre az érdekelt országok képviselői:

Magyarország, Szlovákia, Románia és a Cseh Köztársaság:

Győrffy Zoltán, gyz.vinoliva@gmail.com, +36 70 311 9835

Kapcsolatfelvétel Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában és Olaszországban:

Matea Tereza Čirjak, matea@vinart.hr +385 91 302 0082

Kapcsolatfelvétel Szerbiával, Észak-Macedóniával és a többi országgal kapcsolatban:

Zdenka Kostić, +381 60 0501534, zdenka.kostic@vf.rs

Címlapfotó: Dorien Beernink / Unsplash