5 kiváló bor kifejezetten őszre

2023. október 04.

Bor, ősz, élmények. A Vince szerkesztőségének tagjai ajánlanak 5 bort napsütéses és borongós őszi napokra egyaránt.

Ertl Flóra, Head of VINCE

Bozóky Pincészet: Móri “aszú” (ezerjó töppedt szőlő) 2016

Móron sétálva a Bozóky pince kapujában kedves hölgy, Bozóky Mónika fogad minden kalandvágyó borkedvelőt. A pincészetben valódi borkincsekre lehet bukkanni: ennek egyik iskolapéldája a móri Ezerjó „aszú” (avagy töppedt szőlő), ami egy méltánytalanul elfeledett ital hazánkban. Ez a 2016-os bor ráadásul a Móri borvidék legismertebb és leghíresebb őshonos szőlő- és borfajtájából, az ezerjóból készült. Aranyló, intenzív aszalt gyümölcsös ízű, kiváló sav-cukor egyensúllyal rendelkező, ünnepi bor! Szeretettel ajánlom minden édesbor kedvelő, különlegességeket kereső borbarát számára!

Kalmár Borbála, a VINCE Magazin szerkesztője

Somlói Vándor Nagy-Somlói Hárslevelű

„A hárslevelű szerintem egy igazi jolly joker bor: megkapóan kedves, ugyanakkor sokszínűen rétegzett. Nem igazán tudom elképzelni, hogy akár egy kezdő fehérboros fogyasztó, akár egy tanninbombákhoz szokott vörösboros ne találna benne örömöt. Persze, ehhez kell az olyan értő kéz, mint Kis Tamásé. Ebben a palackban egyszerre van jelen a különleges somlói terroir, és a hárslevelű ártatlan szépsége.”

Nagy Beatrix Viktória, sales asszisztens

Fehérvári Borbirtok Reserve Brut Nature 2020

„A Borbirtok 2021-es újjászületése óta a pezsgőgyártással is szárnyal a somlói borászat. Furmint brut nature pezsgőjüket ajánlanám, mely egy kifejezetten citrusos, üde tétel, melyben a toastos jegyek mellett az ásványos jegyek is feltűnnek. Apró, elegáns buborékok, szép habzás. Érdemes több tételüket is megkóstolni!”

Vancsik Ivett, a VINCE Magazin főszerkesztője

Planina Borház Pécsi Cirfandli 2021

„Pécsett születtem, így nem is kérdés, hogy a Pécsi borvidékről ajánlok egy bort a nyárbúcsúzató-őszköszöntő napokra. A szeptemberi Vince magazin bortesztjén egy félédes cirfandli okozott minden zsűritagnak nagyon kellemes meglepetést. A Planina Borház halvány aranyszínű, intenzív kajszibarackos illattal csábító bora egy igazi zamatbomba, remek sav-cukor egyensúllyal, így nem az édesség, hanem az érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek határozzák meg a kortyot. Jól behűtve, markáns ízvilágú sajtok mellé kóstoljuk! Aki pedig szeretne többet tudni a Planina Borházról, a Vince szeptemberi számában olvassa el Kalmár Borbála remek cikkét!”

Geri Ádám, a vince.hu felelős szerkesztője

Tornai Pincészet Somlói Top Selection Grófi Hárslevelű 2019

„A bor szerepelt a szeptemberi Vince Magazin tesztjén, az ott szerzett élményei után hívta fel rá a figyelmemet Vancsik Ivett. Amilyen gyorsan csak tudtam, utánajártam a dolognak. A teszthez csatolt kóstolójegyzet tökéletesen leírja mindazt, amit a bor kóstolásakor éreztem. Ásványos, köves, fűszeres illat, mellette zöld alma és citrusok. Feszes szerkezetű, ízében is ásványos bor lekerekedett savakkal. Gazdag, komplex tétel, ízében érett almával, körtével, aszalt gyümölcsökkel és intenzív hordós, vaníliás, fahéjas, toastos aromákkal.”

Címlapfotó: pyvovarova_yevheniia8 / Unsplash