Ezeket a boros programokat ajánljuk a Taste Balaton fesztiválról
A Taste Balaton fesztivál nem csak a gasztronómia és a kulturális programok széles tárházát vonultatja fel március 7. és 16. között, de a rendezvénysorozat kiemelt figyelmet fordít a régió boraira is.
A 2025. márciusi 7. és 16. között sorra kerülő Taste Balaton fesztiválon résztvevő 25 étterem mellett számos Balaton-környéki borászat is csatlakozott az eseményhez, amelyre hangulatos programokkal, borkóstolókkal, pincelátogatásokkal készülnek.
A Taste Balaton+ keretében bekapcsolódik az Ikon, a Gilvesy B-üzem, a Von Beőthy Pince, a Sabar, a Szászi Pince, a Jakab Badacsony és a Villa Gyetvai. Mindegyik pince egyedi nyitva tartással várja a látogatókat a fesztivál alatt, de a Taste Balatonon részt vevő éttermekben is számos boros programmal találkozhatnak az érdeklődők.
Pár különleges boros program a Taste Balaton kínálatából
6 fogásos vacsoraest különleges szicíliai borokkal (Casa Christa)
Egy este, ahol a szenvedély, a tradíció és az ízek találkoznak. Az est házigazdája Mattia Costantino, Fantini Brand Ambassador, aki elkalauzol minket Olaszország legizgalmasabb borvidékeire, miközben exkluzív borsorral és gondosan megkomponált ételekkel kényeztetjük az érzékeket. Ez nem csak egy vacsora, hanem egy igazi utazás, ahol minden pohár bor egy új történetet mesél.
Időpont: Március 14.
Vacsora Lovasi Andrással és saját boraival (Kalóz Strandbisztró)
Lovasi András a Kispál és a Borz 1987-es megalapítása óta több, mint 300 megjelent dal szerzője, szövegírója, énekese, hangszeres közreműködője. Életművét a folytonos megújulás és ösztönös építkezés jellemzi. A különböző zenekari formációkban működő előadó a több, mint 35 év dalaiból összeállt életműből merít ebben az „egy szál gitáros” műsorában. Előkerülnek Kispál-klasszikusok, felcsendülnek Kiscsillag-dalok, illetve nagy hangsúlyt kapnak a három Lovasi-szólólemez dalai. A vacsoraest 4 fogásos menüsorral és az ételekhez illő borsorral egészül ki.
Időpont: március 8.
Vertikális borkóstoló a Balaton kiemelkedő tételeivel (Kistücsök, vendég: Légli Ottó)
Kiemelkedő balatoni borokat kóstolhatunk a Balaton régióból, köztük olyan különleges tételeket is, amik kereskedelmi forgalomban már régóta nem elérhetők. A régió ízeivel megkomponált Taste Balaton menüsorral várnak mindenkit a vacsorára, az este folyamán a Balaton egyedülálló gasztronómiai világát fedezhetjük fel a tányérokon és a poharak mélyén.
Időpont: március 10.
Bencze birtok x Lelkem Kisvendéglő
Ezen az estén Reiner Viktor, a Lelkem Kisvendéglő séfje egy különleges háromfogásos vacsorával készül a vendégeknek, amit a Bencze birtok borai egészítenek ki. István és Klaudia a Szent György-hegyi Bencze Birtokról érkeznek a Lelkembe biodinamikus boraikkal. Izgalmas derítetlen, szűretlen tételeket kóstolhatunk, fókuszban a régi magyar szőlőfajtákkal. István 2011-ben alapította a birtokot, melyet a mai napig a kísérletezés izgalma és a termőhelyben rejlő potenciál feltárása hajt.
Időpont: március 15.
Hamvas Béla e-bike túra borkóstolóval
A túra 10 órakor indul Port étterem&panziótól, saját vagy bérelhető biciklivel és profi Balaton Bike Tour túravezetővel. Az út hossza kb. 10-12 km, a túra a balatonkeresztúri és balatonberényi Bokros hegyet járja be, ahol Hamvas Béla írta a Bor filozófiája c. könyvet. Az útról csodálatos balatoni panoráma tárul a résztvevők elé. A túra érinti a Hamvas Béla túraútvonalat és kilátót, de részét képezi egy borkóstoló és Hamvas Béla életéről szóló előadás is a Rubin Pincében. Utóbbi állomáson egy ismerkedő csomag keretében 6 féle bort lehet kóstolni. A napot egy csodás Taste Balaton menü zárja a Port étterem&panzióban késő délután. Utána igény esetén meg is lehet itt szállni.
Időpont: március 7., 8., 9., 14., 15., 16.
4Hegy Vertikális Kóstoló Laposa Bencével (Hableány)
Ezen az eseményen Laposa Bence vezetésével fedezzük fel a Badacsonyi borvidék négy kiemelkedő dűlőjének titkait és karakterét. Vertikális kóstoló során különböző évjáratokon és dűlőkön keresztül ismerhetjük meg a Laposa 4Hegy történetét. A program pincelátogatással kezdődik, ezen a Laposa Birtok borászatának működésébe kaphatunk betekintést.
Időpont: Március 14.
MAISON aux POIS borvacsora (Páskom Gasztroműhely)
A Tokaji borvidékről érkezik a Páskom 1802 Gasztroműhelybe a MAISON aux POIS borbirtok. Sajátos látásmódjukkal mutatják meg Tokajt és Mádot: „Nem lehet hangsúlyos a hordó, nem fűthet be az alkohol és nem billenhet az általunk elvárt egyensúly. A számunkra tökéletes arányokon dolgozunk.” Kulcsár Gábor borász mutatja be a birtokot és a borokat. A Csécsei László séf által összeállított menü méltó párosítása lesz a mádi boroknak.
Időpont: Március 8.
További boros események
Sommelier alapismeretek workshop Szászi Titanillával (Szászi Birtok)
Négykezes borvacsora Jásdi Attila borásszal és boraival (Csopaki Resti)
Scherer Péter borest (Dobosi Borbirtok)
Titkos pincetúra (Gilvesy)
A vulkán titkai borainkba rejtve – borkóstoló (Von Beőthy)
Nőnapi újbor kóstoló (Sabar)
Borkóstoló és kézműves finomságok – Balaton Bor bemutató (John’s Pub)
Borítókép: Kiss Bálint (Taste Balaton)