Hivatalos: ők öten a Kárpát-medence legjobb borászai!

2023. április 09.

Felvidék, Pannonhalma, Szekszárd, Tokaj és Villány a döntőben – lezajlott a Borászok Borásza első körös voksolása.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját március 3-án hozták nyilvánosságra. Azzal egy időben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az első körös szavazást. A díj már jól ismert szabályai szerint a döntés joga az ötven jelölt kezében van. Ők választják meg maguk közül – kétfordulós választási rendszerben – a Borászok Borászát. Az első fordulós szavazatok összesítése után növekvő izgalomra számíthatunk a Felvidéken, Pannonhalmán, Szekszárdon, Tokajban és Villányban is. Innen származnak, itt alkotnak ugyanis a döntősök!

Borászok Borásza TOP5

BÁRDOS SAROLTA, BOTT FRIGYES, HEIMANN ZOLTÁN, IPACS SZABÓ ISTVÁN és LIPTAI ZSOLT. Olyan nevek, akik méltán kerültek a döntőbe, és minden bizonnyal mindnyájan érdemesek a végső győzelemre is. A döntős névsor kihirdetése előtt a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már el is indította a voksolás második fordulóját. Ott értelemszerűen ezúttal is az ötveneknek van szavazati joguk, ők választják meg a végső győztest.

Borászok Barátja TOP6

A legjobb borászok közössége azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét jutalmazza, hanem a civilekre és az „utánpótlásra” is gondolva megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra (abc sorrend): AMBRUS LAJOS (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), IPACS GÉZA (a borvilág ikonikus grafikusa), KÉZDY DÁNIEL (borgyűjtő, borkereskedő, borszakíró), KLING JÓZSEF (borszakíró, a Gusto főszerkesztője), KOVACSIK TAMÁS (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa) és RIPKA GERGELY (Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője).

Jövő Borásza Ösztöndíj

A Jövő Borásza Ösztöndíjra borász hallgatók pályázhatnak és többek között egymillió forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra.

A visszaszámlálás tehát elindult, április 21-én kiderül, hogy ki kapja a Jövő Borásza Ösztöndíjat, hogy kit választanak Borászok Barátjává és ki lesz a 17. Borászok Borásza!