Trentodoc: Olaszország válasza Champagne-ra

2023. december 31.

A Trentodoc márkanév 2006-ban született azzal a céllal, hogy népszerűsítse a Trento DOC apelláció alatt készült olasz pezsgőket.

Ezek a pezsgők az északolasz Trentino vidékének völgyeiben készülnek, a Dolomitok szirtjei által körülvett meredek lejtőkön – a Dolomitokat gyakran a világ legszebb hegységeként emlegetik. A Trentodoc termelői a metodo classico, azaz méthode traditionnelle módszerrel készítik pezsgőiket, amely során a második erjedés a palackban megy végbe. Bár a módszert hivatalosan már nem nevezhetjük champagne-i módszernek, úgy tűnik, egyik Champagne-on kívül készült palackos erjesztésű buborékos ital sem kerülheti el a sorsát – hogy összehasonlítsák a nagy francia borvidék pezsgőivel.

Luxuséletstílus

Köszönhetően hosszú és dicsőséges történelmének, a champagne lett a minőség és a stílus alfája és ómegája, a mindenkori viszonyítási alap. Nemrégiben azonban a Trentodoc pezsgők is megjelentek, méghozzá a „győzelem itala”-ként, olyan pódiumokon, mint a 2021-es FIA Forma–1 világbajnokság. Hasonlóképpen ünnepelnek immár hat éve a sztárok Trentodoc buborékokkal a Los Angeles-i Emmy-díj-gálán. Hagyományosan ezeket az ünnepi pillanatokat kizárólag a champagne-nyal azonosították, a Trentodoc pezsgők azonban egyre inkább előfordulnak a luxustermékeknek fenntartott pozíciókban. Megtalálták a helyüket a Michelin-csillagos éttermek borlapjain, és pohárban kínálják az Ermenegildo Zegna- és Prada- butikokban. De még a márka körüli sikeres marketingstratégiákon túl is számos okunk van arra, hogy figyelmet szenteljünk a Trentodoc pezsgőknek.

120 éves történelem

A trentinói pezsgők felemelkedésének története némiképpen emlékeztet a magyar Törley sikertörténetére. A 19. század végén egy Giulio Ferrari nevű fiatal borásznak lehetősége nyílt arra, hogy Champagne-ba utazzon. Akárcsak magyar kortársát, Törley Józsefet, olyannyira inspirálták az ott látottak, hogy szülőföldjén elkezdett pezsgőt készíteni a hagyományos champagne-i módszerrel megegyezően. 1902-ben készítette el első pezsgőjét, nagy sikerrel. Giulio Ferrari tehetséges emberként a borászat terén ugyanolyan látnok volt, mint névrokona, Enzo Ferrari a versenyautók tervezésében. Többek között ő hozta el először a chardonnay szőlőfajtát Trentinóba, amelyről rögtön lehetett látni, hogy sikeres lesz Trentino terroirján. És valóban, ma a chardonnay a pezsgőkészítés legfontosabb szőlőfajtája, de a belőle készült zamatos csendes borok is világszerte nagyra becsültek.

Akárcsak Champagne-ban, a Trento DOC apelláció szerint is a következő szőlőfajtákból lehet pezsgőt készíteni: chardonnay, pinot noir (pinot nero), pinot meunier és pinot blanc (pinot bianco) – bár az utolsó két szőlőfajtát nagyon kevés borászat használja. Giulio nyomdokain sokan indultak el, így mára már 58 termelő tudása tükrözi a 120 év alatt összegyűjtött pezsgőkészítési tapasztalatokat.

„Bacchus amat montes”

Giulio Ferrari jól látta, hogy Trentinóban ideálisak a klimatikus körülmények az alacsony alkohol-, ám magas savtartalmú pezsgőalapborok elkészítéséhez, amelyek aztán a másodlagos palackos erjedés során pezsgővé válnak majd. A hűvösebb borvidékek, mint Champagne a 49. szélességi fokon, tökéletesek erre a célra. Trentino délebbre helyezkedik el, a 46. foknál, közelebb az Egyenlítőhöz, azonban a szőlőskertek 700 méter magasan fekszenek a tengerszint felett. A hőmérséklet felfelé haladva 100 méterenként 0,6-0,7 °C-kal csökken.

A helyi szelek szintén enyhítik az extrém hőmérsékletet, ilyen az észak–déli irányú reggeli „pelér”, illetve a dél–északi irányú délutáni „ora”. Mindezek a tényezők optimális körülményeket teremtenek az egyensúlyos pezsgők készítésére mindenféle szárazsági fokozatban a demi sec kategóriától a brut vagy a brut nature szárazságig, és bármilyen árnyalatban: a blanc de blancs és a blanc de noirs pezsgőktól a rozépezsgőkig. A trentinói terroir sikeres választás a magas minőségű, chardonnay-ból és pinot noirból készített pezsgők számára, legyen szó bármilyen stílusról, annak ellenére, hogy a borvidék környezeti feltételei nagyban különböznek Champagne-étól.

Egyedi karakter

A Trentodoc pezsgőknek megvan a maguk sajátos aroma- és ízvilága, amely különbözik a champagne-októl és más pezsgőktől. Trentino borvidék 70%-a 1000 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, és a szőlőtermesztésre alkalmas területek gyakorta igen meredekek, akár több mint 30%-os lejtéssel. A legnépszerűbb művelési mód itt a stabil felépítésű pergola – ellentétben a Champagne-ban jellemző kordon vagy guyot művelési módokkal. A pergola esetében a fürtök nincsenek kitéve direkt napfénynek, éppen ezért az elsődleges „törékeny” gyümölcsös aromákat szépen megőrzik a szőlőbogyók. Ennek köszönhető, hogy a Trentodoc pezsgők különösen intenzív gyümölcsös karakterrel büszkélkedhetnek, amelyek gyakran emlékeztetnek frissen reszelt citromhéjra vagy a limoncellóra, az olaszok híres citromlikőrére.

A Fondazione E. Mach, egy San Michele all’Adigében található kutatóközpont közelmúltban elkészített tanulmánya 196 olyan aromakomponenst talált, amelyek kizárólag a trentinói buborékosokban találhatóak meg. Ez a széles aromaspektrum részben a komplex talajnak tulajdonítható, amely mészkő, szilikátok és vulkanikus kőzet kombinációja. A szőlőterületek tengerszint feletti magasságának köszönhetően jelentős a napi hőingás a zsendülés idején: 32 ºC meleggel napközben és hideg éjszakával. A jellegzetes Trentodoc-aromák közt tartjuk számon az ánizst, a kámfort vagy a mentát, valamint számos további illatjegyeket, amelyeket gyakran a hegyek frissességével azonosítunk. A kutatók legnagyobb meglepetésére találtak egy olyan vegyületet is, amely a fűszeres, sáfrányos jegyeket okozza, ez a safranal. A Trentodoc valóban egyedi pezsgő a nagy hegyek vidékéről.

egy asztalon két pohár pezsgő
Fotó: Mel Maldonado-Turner/Unsplash

Magas minőség

A pezsgők minőségét több tényező határozza meg: a buborékok finomsága, olvadékonysága, a gyöngyözés hosszúsága és az úgynevezett autolízises jegyek intenzitása illatban és ízben – ezek többnyire pirítósra, a kenyérre vagy a briósra emlékeztetik a kóstolót. Minél tovább érintkezik az ital az elhalt élesztőmaradékokkal (azaz a seprővel) a palackban a másodlagos erjedés után, annál magasabb lesz a pezsgő minősége. Ezért kell a champagne-i szabályozás szerint a pezsgőt legalább 15 hónapig palackban érlelni, amelyből legalább 12 hónap kell, hogy legyen a seprőn érlelés (vintage, azaz évjáratos pezsgőnél minimum 36 hónap az előírt palackos érlelés).

A Trentodoc esetében a seprőn érlelés minimális ideje 15 hónap, az évjáratos Trentodocnál (Millesimato) 24 hónap, míg a Riserva kategóriánál kötelezően 36 hónap. Azonban alapvetően mindkét borvidékről elmondható, hogy a termelők többsége a törvényben előírtnál hosszabb ideig tartja seprőn a pezsgőket, az autolízises karakter ugyanis az ember érzékszervei számára csak 18 hónapos seprővel való érintkezés után észlelhető.

Jó ár-érték arány

Végül fontos megemlíteni a Trentodoc pezsgők kiváló ár-érték arányát. Az árak 13 euró/palacktól kezdődnek a nem évjáratos pezsgők esetében, amellyel igencsak vonzó alternatívát jelentenek a champagne-ok szerelmeseinek. Továbbá összehasonlítva a champagne-nyal, ezekből a pezsgőkből jóval kevesebb az elérhető mennyiség a nemzetközi piacon. Elsősorban azért, mert az olaszok imádják a Trentodocot – a pezsgők több mint 85%-a helyben fogy el, másrészt azért, mert ez egy kicsi borvidék: alig több mint 1100 hektár a Trentodocnak dedikált trentinói szőlőterületek mennyisége – szemben a Champagne AOC 34 ezer hektárjával. 2020-ban mindössze nagyjából 10 millió palack Trentodocot értékesítettek. Hogy jobban értelmezhető legyen az adat: ugyanebben az évben 250 millió palack champagne kelt el. A korlátozott mennyiségű elérhetőség talán a Trentodoc egyetlen hátránya a fogyasztók számára.

Mark Twain egyszer azt mondta: „Az összehasonlítás az élvezet halála.” Igaza van, hagyjuk az összehasonlítást, és élvezzük a magas hegyek csodálatos, egyedi pezsgőit!

A cikk a Vince Magazin 2021/12. decemberi lapszámában jelent meg.

Szerző: Furka Alexandra

Címlapfotó: JESHOOTS.COM/Unsplash