Bordeaux-i bor: az egyik leghíresebb pincészet gazdát cserélt

2022. november 02.

A híres Bordeaux-i bor egyik szülőhelyét megvásárolták, egy amerikai milliárdos befektető lett az új tulajdonos.

Az osztrák Falstaff áprilisban meghívást kapott egy újonnan kialakított pincerész hivatalos átadására, valamint egy vertikális kóstolóra Bordeaux-ba. A helyszín az 1855-ös klasszifikációban másodosztályú (Deuxième Grand Cru Classé) besorolást kapott Château Lascombes borászat volt. A vendégeket sajtósokat akkor a MACSF cég vezetői fogadták.

2011 óta a francia egészségbiztosító volt a 84 hektáron termelő pincészet tulajdonosa. A 70-es évektől a Château Lascombes több kézen is átment. Először a brit Bass Charrington építővállalat vette meg, 2001-ben aztán az amerikai Colony Capitalhoz került, míg végül 11 éve a MACSF vásárolta meg 200 millió dollárért, vagyis mai árfolyamon mintegy 80 milliárd forintért.

Most szintén a Falstaff írta meg, hogy újabb gazdára lelt, a patinás, 1867-ben alapított birtok. A hírek szerint egy amerikai vállalkozó vásárolta meg, ennél többet azonban az osztrák lap még nem tudott meg. Nem sokkal később azonban a Bloomberg megírta, ki az új tulajdonos. A Tennessee államból érkező banki és mezőgazdasági érdekeltségekkel rendelkező Gaylon Lawrence volt az ajánlattevő. Lawrence 2018-ben kóstolt bele a borüzletbe, elsőként a Napa-völgyben működő Heitz Cellart vásárolta fel.

Ezt továbbiak követték, külföldön azonban Château Lascombes az első.

Nem ez volt egyébként az egyetlen változás az utóbbi időben a Bordeaux-i bor háza táján, vagyis a Bordeaux-i borvidéken. Az ausztrál Penfolds (hivatalos nevén Treasury Wine Estates) alig pár napja adta hírül, hogy megvette a szintén kiemelt területen, Haut-Médocban 80 hektár szőlővel rendelkező Château Lanessant.

Címlapfotó: Juan Di Nella / Unsplash