A 7 legjobb kávéház Budapesten egy titkos kedvenccel

2023. március 17.

Szeretjük a kávét gyönyörű kávézóban üldögélve elfogyasztani, és közben a külvilág káosza elől is elmenekülni. A legjobb kávéház az, amelyik megadja ezt nekünk.

Budapesten egymást érik a nagyszerű helyek, a trendi, modern, új hullámos kávézóktól kezdve a „tegnap világának” emléket állító, történelemmel átitatott, hagyományos létesítményekig. Ha a szépséget is fontosnak tartjuk a finom fekete mellett, az alábbi, a falstaff segítségével gyűjtött kávézókat mindenképp érdemes felírni a bakancslistánkra. A pékségek után következzen most a 7 legjobb kávéház Budapesten.

1. New York Kávéház: a világ legszebb kávézója

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

New York Cafe Budapest (@newyork_cafe_budapest) által megosztott bejegyzés

A Nagykörúton található New York Kávéház nemcsak Budapest, de az egész világ egyik legszebb kávéháza. A fin de siècle-t (szellemi-kulturális mozgalom a 19-20. század fordulóján) megidéző kávézó ívelt márványoszlopokkal, kerubokkal díszített stukkókkal és freskós mennyezettel egykor a magyar művészek kedvelt központja volt, akik sok éjszakát töltöttek itt a cigarettafüst és az alkoholgőz ködében. Ma már általában hosszú sor áll a bejutásért, és egy csésze kávéért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de megéri elmerülni a hely hangulatában és szépségében.

Cím: 1073 Budapest, Erzsébet körút 9-11.

2. Gerbeaud Cukrászda: pazar cukrászparadicsom

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gerbeaud Café (@gerbeaud_cafe) által megosztott bejegyzés

A Vörösmarty téren található cukrászdát még Kugler Henrik nyitotta 1870-ben, ám igazán ismertté az azt 1884-ben átvevő Emil Gerbeaud tette. Ez a pazar kávézó tökéletes egy ínycsiklandozó sütemény és kávé elfogyasztására. A cseresznyefa-betétes falak, a mintás selyemtapéták, a nehéz bársonyfüggönyök, a márványlapos asztalok és a kristálycsillárok csak úgy öntik ránk a történelmet. A műalkotásszámba menő süteményeik mellett a konyakmeggy is tökéletes kísérője lehet egy eszpresszónak.

Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.

3. Párisi Passage Café & Brasserie: kávézó egy szecessziós udvarban

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Párisi Passage Restaurant (@parisipassage) által megosztott bejegyzés

Ez a kávézó és étterem egy olyan szecessziós árkádsorban található, amely egykor Budapest első modern áruháza volt. Ma már luxusszállodaként működik. Az íves, csempézett mennyezet íves ablakok és mahagóni galériák felett húzódik. Bár teljes étlapot is kínálnak, nem fognak kinézni, ha csak egy prémium minőségű kávét fogyasztunk el ebben az egyedi környezetben.

Cím: 1053 Budapest, Ferenciek tere 10.

4. Centrál Kávéház és Bár: az irodalmi ikonok kedvence

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Centrál Kávéház és Étterem (@centralgrandcafe) által megosztott bejegyzés

Az 1887-ben megnyílt Centrál Kávéház a századfordulón szintén a budapesti művészek és írók törzshelye volt. A kávézót nemrég felújították, de megőrizte bohém báját festett stukkómennyezetével, bordó enteriőrjével, fekete és piros oszlopaival és Thonet-stílusú székeivel. Néha élő zongora- és hegedűzene szól, de érdemes beugrani egy kávéra vagy akár a nagy gonddal díszített sütemények egyikére!

Cím: 1053 Budapest, Károlyi utca 9.

5. Matild Café & Cabaret: a századforduló pompája

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Matild Café & Cabaret (@matildcafeandcabaret) által megosztott bejegyzés

A Matild a nemrég megnyitott Matild Palace belvárosi luxusszálloda földszintjén található. Az egykor ikonikus kávéház igazi századfordulós pompájában ragyog ismét. A kávéház 1901-ben nyitotta meg kapuit Belvárosi Kávéház néven, és hosszú évtizedekig a budapesti irodalmárok és értelmiségiek célpontja volt. Később étterem és szórakozóhely lett belőle, majd felújítás miatt évekig zárva volt. Napközben kávézóként működik – tökéletes a kávéjuk egy kis kézműves csokoládéval −, estére pedig kabarévá és koktélbárrá alakul át.

Cím: 1056 Budapest, Váci utca 36.

6. Gerlóczy Kávéház: egy eldugott bisztró

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

GERLÓCZY KÁVÉHÁZ (@gerloczy_kavehaz) által megosztott bejegyzés

Ha francia bisztró hangulatot keresünk, a Gerlóczy Café az V. kerület szívében tökéletes választás. A belső tér a magas mennyezettel, a márvánnyal, a hangulatos bőrfülkékkel és a mutatós süteményekkel hozzájárul a párizsi hangulathoz. Ha pedig nyáron kiülünk a teraszra,  akkor tényleg szinte már Franciaországban érezhetjük magunkat. A felsőbb emeleteken egy butikhotel is található.

Cím: 1052 Budapest, Gerlóczy utca 1.

+1 Espresso Embassy: a legjobb kávéház minimalistáknak

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

espresso embassy (@espressoembassy) által megosztott bejegyzés

Akik komolyan veszik a kávét, de inkább újhullámos helyet keresnek, azoknak érdemes az Espresso Embassy-t meglátogatniuk. A kávézó egy átalakított neoklasszikus épületben található. Bár a belseje minimalistább a listán szereplő többi kávéházénál, mégis gyönyörű. A boltíves mennyezet a kortárs, ipari dizájnnal és szabadon hagyott téglafalakkal sikkes kontrasztot alkot. Az Espresso Embassy-ban kávékülönlegességek, pour-overek és hagyományos eszpresszóitalok széles választéka, valamint trendi, fiatalos közeg várja a betérőket.

Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 15.

Címlapfotó: Nathan Dumlao / Unsplash