Nem fagyi, nem jégkrém, de 500 éve ugyanúgy hűsíti azt, aki eszi

2023. augusztus 09.

Előkelőségek eszik, finomabb, mint a jégkrém, krémesebb, mint a fagyi, ráadásul otthon is elkészíthető.

India utcáit a meleg idő beköszöntével ellepik a pálcikákra tűzött tejes kulfit kínáló bódék, amiket a helyiek csak kulfiwallahnak hívnak. Az évszázados hagyományaira épülő desszert sok helyi lakosnak a gyerekkort idézi meg. Így volt ez a Shah-val is, aki barátjával, Manish Kankariaval 2015-ben Mumbai városában megalapították a saját „kulfizójukat”. Vállalkorásuk mára az egyik legismertebb márkának számít az iparágban. Történetük még BBC érdeklődését is felkeltette.

Császári csemege

Magának az édességnek története a Mogul-birodalom idejére vezethető vissza, az első írásos emléke a 16. században élt Akbar császárhoz köthető. Az akkori császári történész többoldalnyi dokumentumot írt a birodalom működéséről. Ebben említést tett az udvar konyhájáról, így a közkedvelt édességről is. A mogul konyhára nagy hatással volt Közép-Ázsia konyhaművészete, főleg Perzsiáé. Maga a kulfi szó is perzsa eredetű. A perzsa „qulfe” szó az olyan, kúp formájú csészéket jelenti, amiket desszertek formázására használtak. A 13. században már a Himalája jegével hűtöttek le olyan italokat, mint a sörbet (ami a sorbet-val ellentétben tejet is tartalmaz). Igazán azonban az arab konyha salétromos technikájának köszönhető annak a jégnek a megszületése, amit a kulfihoz is használnak: egy tejes, pisztáciás és sáfrányos fagyott keveréket hoztak létre vele.  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Food Blast (@foodblast.1) által megosztott bejegyzés

„Néhány indiai faluban még mindig az eredeti recepttel, vagyis a salétrommal hűtéssel dolgoznak. A városokban ez már nem jellemző, szinte mindenki fagyasztót használ” – mesélte a BBC cikkében Shah.

Az indiai édességet gyakran „keleti fagyinak” hívják, de a kulfi állagában és elkészítésében is teljesen különbözik a jégkrémtől. A BBC cikkében Abhishek Gupta, Delhi egyik ötcsillagos hoteljének vezető szakácsa magyarázta el a miértet. A jeges desszertet kizárólag tejből készítik, ízesítéséhez gyakran kardamomot, sáfrányt, pisztáciát vagy rózsát használnak. Ezt a keveréket egy kadaiban (wokban) lassan főzik meg, amivel folyamatosan csökken a tej víztartalma, végül teljesen besűrűsödik. A lassú főzés mindeközben karamellizálja a cukrot. A kész masszát formákba öntik, végül pedig lefagyasztják. A folyamat felgyorsítása érdekében a formákat jégbe, valamint sóba mártják. A jellegzetes lágy és krémes ízét éppen ennek a fagyasztási technikának köszönheti. Ezzel szemben a tejből készült fagylaltot cukorral, tejszínnel és különböző alapanyagokkal együtt felverik, majd ezt követően fagyasztják le. Emiatt a különbség miatt persze a két desszertet máshogy is tálalják – az egyiket gombócokban, a másikat pálcikákra tűzdelve.

Kulfi házilag

Hozzávalók (10 adag)

  • 1,5 liter teljes tej
  • 10 kardamom hüvely
  • 150 gramm kristálycukor
  • 50 gramm édesített sűrített tej
  • 800 gramm apróra vágott sótlan pisztácia

Így készül

  • Öntsük a teljes tejet egy wokba (vagy ahhoz hasonló edénybe), majd kis lángon főzzük addig, amíg körülbelül a tej egyharmada marad benne. Adjuk hozzá a kardamomot. Folyamatosan kevergessük az egészet, hogy ne ragadjon le a tej a wok aljára.
  • Ezt követően adjuk hozzá a cukrot és forraljuk fel a keveréket, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni.
  • Öntsük hozzá az édesített sűrített tejet és alaposan keverjük össze a masszát. Ezután vegyük ki a kardamom hüvelyeket, öntsük át a keveréket egy turmixgépbe és addig dolgozzuk át, amíg sima nem lesz. Tegyük bele az aprított pisztácia egy részét és keverjük tovább.
  • Öntsük át az egészet jégkrémformákba, majd rakjuk be őket a fagyasztóba. Amikor már félig megfagytak a jégkrémek, vegyük ki a darabokat és szórjuk meg őket a maradék pisztáciával.

Címlapfotó: TinasDreamworld / Shutterstock