13 szuper karácsonyi ajándék borrajongóknak és ínyenceknek
Vacsora, borkóstoló, könyv, de még örökbefogadás is szerepel 2024 legszuperebb karácsonyi boros és gasztro ajándékötletei között.
Az ajándékozás nem csak a tárgyakról szól, hanem a pillanatokról, amelyeket együtt élhetünk át. Egy pohár kiváló bor, egy különleges vacsora vagy egy exkluzív gasztronómiai élmény – ezek az ajándékok nem csak az ünnepeket teszik felejthetetlenné, hanem hónapokkal később is mosolyt csalnak az arcokra. Ebben a cikkben 13 különleges ötlet szerepel, amelyekkel garantáltan örömet szerezhetünk a bor és gasztronómia szerelmeseinek – vagy akár magunknak!
Ruinart champagne vacsoraest (2025. február 13.)
A világ legrégebbi champagne-házának, a Ruinartnak a pezsgői érkeznek februárban – a Fine Brands Company közreműködésével – Budapestre. A Reims történelmi városában található pezsgőpincészet 2024-ben a World’s Best Vineyards (A világ legjobb borászatai) listáján az előkelő 6. helyet szerezte meg. A Mol Campuson található, csodálatos panorámájú VIRTU étteremben 2025. február 13-án egy szűkkörű, exkluzív kóstolóra kerül sor, a Ruinart pezsgői mellé tökéletesen passzoló ételpárokkal. Jegyet a vacsoraestre IDE KATTINTVA, illetve az alábbi képre vagy a szövegdobozra kattintva lehet vásárolni.
Ajándékozzunk olívafát
Bárki örökbefogadhat egy dél-olaszországi olívafa csemetét, ezzel támogathatja Salento régió újratelepítését – ahol az olívafákat megtizedelte egy baktérium –, cserébe pedig évente egyszer kiváló minőségű olívaolajat kap, házhoz szállítva. Az OlivaMi weboldalán többféle csomag közül lehet választani, de 32 euró átutalásával máris büszke olívafa-tulajdonosokká válhatunk, illetve válhat az, akinek ezt adjuk ajándékba. A csemetének nevet adhatunk, amit ráírnak egy kis fatáblára – a tulajdonos nevével együtt – és ráakasztják a fa törzsére. Erről személyesen is meggyőződtünk Dél-Olaszországban – az OlivaMi kezdeményezéséről és az olívaszüretről szóló cikket a decemberi-januári Vince magazinban találjátok.
Az örökbefogadás IDE KATTINTVA indítható el.
Vince Borműhely: Mariasy (2025. február 27.)
Egy ritkaságnak számító, ritka borkóstolón egy igazi borász legendával vehetnek részt a borbarátok 2025. február 27-én a Vince Borműhelyben! A 2024-ben Vince Életműdíjjal kitüntetett tokaji borász, Bacsó András mutat be borokat pályafutása több mint 40 évének legújabb fejezetéből, a Mariasy Birtok tételeiből és mesél hozzájuk a munkásságáról, Tokajról és első sorban az általa ezerarcúnak tartott furmint fajtáról. Jegyek korlátozott számban IDE KATTINTVA, illetve az alábbi képre vagy szövegdobozra kattintva vásárolhatók.
Gasztrokönyvek
12 friss könyv, amelyet aktuális lapszámunkban ajánlunk. Ajándékként is megállják a helyüket, de a saját konyhapultunkon is örömmel forgatjuk majd őket.
Szederkényi Olga: Krimik és krémek – Agatha Christie és Escoffier mester randevúja Gourmandiában
Maxwell Colonna Dashwood: Kávészótár – Minden, ami kávé: a termesztéstől a pörkölésig, a főzéstől a kóstolásig
Fejérvári Gergely: Ültess szőlőt! – Saját birtok! Saját bor! Illusztrált kézikönyv a megvalósításhoz
Michaela Lühr: Hygge szakácskönyv – Receptek és történetek Dániából
Horváth Judit: Nagyszüleink kenyere mentesen
Borbás Marcsi: Magyarország finom – András-naptól vízkeresztig
Beh Mariann: Halmesék – Kalandozások az édesvízi halak izgalmas világában
dr. Csiba-Herczeg Ágnes, Taeyeon Kim: Seoul Budapest
Rácz-Gyuricza Dóra: 200 fokon – Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet
Stanley Tucci, Felicity Blunt: Tucci asztalánál
Jamie Oliver: 5 hozzávaló – Mediterrán
Yotam Ottolenghi: Lélek
Palya Bea ünnepi albuma
Kemény fedeles ajándékdobozban, kézzel írott, személyes üzenettel, vagy akár hangworkshopra szóló jegyekkel együtt is ajándékozhatjuk Palya Bea ünnepi albumát. Az énekesnő különböző csomagokban tette megrendelhetővé új zenei anyagát. „Minden novemberben töröm a fejem, mit is adjak a szeretteimnek, ami időtálló, értékes, különleges, benne van az ajándékozó és az ajándékozott is, és erősíti a kapcsolatot. Ezért is született meg a Fénydalok album. A Nem a bejgli című dalban a bejglit gyúró családtagjaim kezének játéka volt a kezdő kép, meg is lett az első sor: Nem a bejgli, a két kéz aki, gyúrja. E gondolatot folytattam, nem egy adott tárgy a fontos az ünnepkor, hanem a mögötte lévő megfoghatatlan szépség és esszencia” – mondta az énekesnő. Ha Fénydalokat szeretnénk ajándékba adni, IDE KATTINTSUNK.
Snow Globe ginlikőr
A jól bevált finomságok mellett a karácsonyi összejövetelekhez hozzátartozik egy-egy pohár minőségi ital is, és mi idézhetné jobban meg az ünnepi hangulatot, mint a mézeskalács, a fahéj és a narancs ízkombinációja. Pontosan ezt hozza a Snow Globe ginlikőrje, ám az ital különlegessége nemcsak aromáiban rejlik, hanem magában a dizájnban is: a hógömbszerű díszüveget Olaszországban gyártották, belsejében pedig téli motívumot találunk. A palackba ehető aranyreszeléket is szórtak, az üveg aljába pedig díszlámpát szereltek, így amikor finoman megrázzuk, az aranyló hópelyhek beragyogják az italt. A Snow Globe Orange & Gingerbread ginlikőr egész biztosan az ünnepi asztal kedvence lesz. A ginlikőr IDE KATTINTVA vásárolható meg.
Wellnessvacsora a Rudasban
A 450 éves Rudas fürdő Budapest talán egyik legvarázslatosabb panorámáját ígéri a fürdőkultúra szerelmeseinek, hiszen tetőtéri medencéjéből az egész városra ráláthatunk. A wellnessezést egyedi csomagjuknak köszönhetően kulináris élménnyel is kiegészíthetjük: a speciális jegy az egész napos fürdő- és szaunabelépő mellett egy háromfogásos à la carte étkezést is magába foglal, valamint egy pohár bort, egy csésze kávét és egy limonádét is kapunk az árért. A lehetőséggel reggel 11 és este 9 óra között élhetünk, a megvásárolt csomag hat hónapig érvényes. Használjuk ki az élményt párunkkal, vagy ajándékozzuk meg vele családtagjainkat. A speciális belépőt IDE KATTINTVA lehet megvásárolni.
Vince Borműhely: Gere Solus vertikális borkóstoló (2025. március 20.)
2025. március 20-án Gere Andrea személyesen viszi el a Vince Borműhelybe a villányi pincészet ikonikus borának, a Solus Merlot-nak hat évjáratát. A napsütötte legendás Kopár-dűlőből csak a legjobb évjáratokban elkészülő tétel egyértelműen a pincészet csúcsbora. A hat bemutatott évjáraton keresztül, melyből a legidősebb a 2007-es lesz, az érdeklődők végigkísérhetik a Solus fejlődését, valamint a hűvösebb és a melegebb években mutatott arcát. A borokat a Michelin-ajánlással kitűntetett Virtu étterem falatkái kísérik. Jegyek a borkóstolóra IDE KATTINTVA, illetve az alábbi képre vagy szövegdobozra kattintva vásárolhatók.
Vince Borműhely: Paul Goerg champage-kóstoló (2025. március 27.)
Kihagyhatatlan élmény a buborékok rajongóinak a 2025. március 27-i Vince Borműhely. A Paul Goerg champagne-ház legjobb tételeit a pincészet munkatársa, Sebastien Petiteaux maga mutatja be. Petiteaux több mint öv éve a pezsgőház kereskedelmi igazgatója, maga is borász, szenvedélye a champagne-i régió. A Côte des Blancs szívében, Vertusban székelő pezsgőház 120 hektáros szőlőültetvénye szinte kizárólag chardonnay-ból áll, ez a fajta a DNS-ükben van, ahogy ők mondják. A chardonnay eleganciája és fineszessége ott van minden pohár Paul Goerg pezsgőben – erről magunk is meggyőződhetünk a Vince Borműhelyében. Jegyet az eseményre IDE KATTINTVA, illetve az alábbi képre vagy szövegmezőre kattintva vásárolhatunk.
Budapest legújabb étterme: Bibo
A régióban először Magyarországra hozta el világhírű brandjét a három Michelin-csillagot szerzett Dani García. A spanyol sztárséf az olasz éttermét, az Alelí-t személyesen nyitotta meg 2024. május 15-én Budapest szívében. Decemberben követte ezt Dani García másik márkája, a BiBo étterme, szintén a belvárosban, a Dorothea Hotelnek is otthont adó épületegyüttes tetején. “A BiBo Budapest, egy olyan exkluzív gasztronómiai utazást kínál, amely során a budapesti étterem vendégei felfedezhetik a legizgalmasabb spanyol ízek és a magyar konyha esszenciájának tökéletes ötvözetét” – ígéri az étterem honlapja.
Wine Folly: Magnum kiadás – Borkedvelők mesterkurzusa
A világ egyik leghíresebb borblogjának szerzői 2015-ben adták ki első kötetüket. A 6 évre rá következő Magnum kiadás rengeteg új információt tartalmaz az első változathoz képest. A végeredmény: átfogó borkalauz több mint 100 szőlőfajta bemutatásával, 35 borvidék részletes térképével és látványos infografikákkal. A borvilágban továbbra is a Wine Folly az egyik igazodási pont: kezdőknek és a bor iránt komolyabban érdeklődők számára egyaránt.
Cork Light borhűtő
A borfogyasztás tökéletes élményéhez elengedhetetlen, hogy megfelelő hőmérsékleten kerüljön a pohárba a bor. A bor hűtésének és hidegen tartásának számos módszere létezik. Köztük olyanok is, amik dekorációnak sem utolsók. Használhatunk például egy stílusos és funkcionális palacktartót hűtött borainkhoz, olyat, ami ugyanolyan parafából készül, mint a borosdugó. A borfogyasztás tökéletes élményéhez elengedhetetlen, hogy megfelelő hőmérsékleten kerüljön a pohárba a bor. A bor hűtésének és hidegen tartásának számos módszere létezik. Köztük olyanok is, amik dekorációnak sem utolsók. Használhatunk például egy stílusos és funkcionális palacktartót hűtött borainkhoz, olyat, ami ugyanolyan parafából készül, mint a borosdugó. A Cork Light palackhűtők és további boros kiegészítők megvásárolhatók a youhu.hu webshopjában.
Müller István: Tokaj-Hegyalja alulnézetben
Müller István, az egykori Tokaj-hegyaljai Állami Gazdaság egyik volt vezetőjeként, a Tokaji Borlovagrend alapító tagjaként úgy ismeri Tokajt, mint a tenyerét. A 100 oldalas, 152 képpel, rajzzal és térképpel ellátott albuma hiánypótló munka: az UNESCO-világörökséghez tartozó, a 13. századtól folyamatosan épülő pincék jelenlegi állapotában történő megörökítése egyfajta pillanatfelvétel. A könyv egyaránt tartalmaz föld alatt készült felvételeket a geológia, az építészet, a kultúrtörténet és a pincei élővilág tipikus és ritka jelenségeiről. A korábbi leírásokban sehol nem szereplő rejtekágakat, tűzhelyeket, kutakat és ferde hordóvonszoló folyosókat is bemutatja a könyv. Ahogy Müller István írja előszavában: “Az országosan elismert műemlékek, a helyi védelem alatt álló objektumok listája nem tükrözi a valós helyzetet. A 150 éves épület falán ott a Műemlék tábla, és támogatást kapott a felújításra, ugyanakkor arról, hogy alatta van egy 500 éves pince, sem a hatóságok, sem a közvélemény nem tudnak. Közben a pinceállomány folyamatosan pusztul. (…) Célom elsődlegesen az, hogy a vidék pincéinek jellegzetességeit, értékeit összegyűjtve érveket, eszközöket ajánljak – nemzeti kincsünk – a tokaji bor ügyének előbbre vitelére.” A magánkiadásban megjelent könyv IDE KATTINTVA rendelhető meg.
Címlapfotó: Luke Southern / Unsplash