5 ok, hogy miért kell mindenkinek tésztát ennie

2024. október 19.

Megoszlanak a vélemények a tészta élettani hatásaival kapcsolatban, pedig a megfelelő minőségűnek igenis helye van az étrendben. Nem mindegy azonban, hogy milyen tésztát eszünk és hogyan készítjük el.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy miért az olasz tészta a legjobb minőségű, de írtunk néhány szósz receptjéről és a tökéletes, al dente állag elérésének módját is  elárultuk. Habár a tészta sokak szerint hizlaló és egészségtelen étel, ha megfelelő minőségűt választunk, számos pozitív hatása lehet a szervezetünkre.

A szénhidrátcsökkentett diéta elterjedése miatt az elmúlt években egyre megosztottabb a társadalom a tésztaevéssel kapcsolatban. Sokan úgy vélik, ingadozó vércukorszintet, elhízást is okozhat. A Delicious portál szerzője, Sue Quinn szakértők segítségével cikkében arra kereste a választ, hogy mennyire egészséges a tészta rendszeres fogyasztása.

Egy kutatás szerint az olaszok egy főre vetítve évente 23 kilogramm tésztát fogyasztanak. A felmérésben részt vevők harmada hetente 4-5 alkalommal, néhányan pedig minden nap esznek valamilyen formában. Ennek ellenére Nyugat-Európában a G7 statisztikája alapján Olaszországban a legkevésbé elhízottak az emberek. Míg Magyarországon például 23,9%-a az embereknek túlsúlyos, addig Olaszország ez az arány mindössze 11,4%. Úgy tűnik tehát, az olaszok kedvenc étele mégsem olyan egészségtelen. Több oka is van annak, miért érdemes rendszeresen tésztát fogyasztani.

1. Egészséges tápanyagokat tartalmaz

Felesleges a keményítő- és szénhidráttartalma miatt ódzkodni az ételtől. Egy 2018-as tanulmány szerint ritkábban fordul elő a korai halálozás azoknál, akik a kalóriabevitelük felét tésztával fedezik, szemben azokkal, akik magas- vagy alacsony szénhidráttartalmú diétát követnek. A tészta alapvetően kiváló energiaforrás, emellett pedig tartalmaz B-vitaminokat, vasat, magnéziumot és rostokat. A teljes kiőrlésű tápértéktartalma valamennyivel magasabb, így például, ha alapvetően kevés rostot fogyasztunk étezéseink során, érdemes ezt a típust választani.

2. Nem okoz súlygyarapodást

A tészta önmagában nem hizlal. Kutatások szerint azokban az országokban, ahol a lakosság több tésztát fogyaszt, alacsonyabb az elhízási ráta. Egy 2016-os felmérés alapján alacsonyabb testtömegindexet mutatnak azok, akik a mediterrán diétát követik. Ennek egyik oka, hogy a tészta általában csak egy kis része az adott étkezésnek, így sokkal kevesebb fogy belőle, mint főételként fogyasztva. Olaszországban átlagosan 80 gramm tésztát szervíroznak a tányéron.

Érdemes lemásolni az olaszokat: kezdjük a főétkezésünket egy kevés olívabogyó, saláta fogyasztásával, majd fokozatosan váltsunk nehezebb ételre. Így nem lesz szükségünk egy hatalmas tál tésztára, hogy jól lakjunk, hiszen a zöldségekkel valamennyire már csillapítottuk éhségünket.

3. A tészta nem okoz vércukor-ingadozást

Talán meglepő lehet, de mivel a jó minőségű, durumlisztből készült tészta – tradicionálisan ezt a típust fogyasztják az olaszok – több fehérjét tartalmaz, nem okoz olyan mértékű vércukorszint-ingadozást, mint a fehérlisztből készült változata. Ez azt jelenti, hogy a glikémiás terhelése. Minél alacsonyabb egy étel glikémiás terhelése, annál lassabban szívódik fel, ezáltal lassabban juttat glükózt a véráramba. Mindig ellenőrizzük a tészta csomagolásán az összetevőket, hogy meggyőződhessünk róla, valóban durumlisztből készült.

4. Lassítja az emésztést

Az olaszok mindig al dente főzik a tésztát, ami azt jelenti, hogy a közepe roppanós marad. Ha a durumtésztát így készítjük, még lassabban szívódik fel a szervezetünkben, mint ha teljesen megfőznénk. A tojásból készült, kézzel gyúrt friss tészta esetén már nem olyan alacsony a glikémiás index, de még így is egészségesnek számít. Rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz (például vitaminokat, ásványi anyagokat és vasat).

5. Segít növelni a fontos tápanyagok bevitelét

Talán meglepő, de a megfelelő minőségnél is fontosabb szempont az, hogy milyen szósszal fogyasztjuk a tésztát. Olaszországban a tésztára inkább alapanyagként tekintenek, mintsem egy teljes fogásra. Szerencsére számos zöldséghez és fűszernövényhez kiválóan passzol, így segítségével több, a szervezetünk számára fontos tápanyagot vihetünk be.

Összességében, a jó minőségű tészta nem hizlal, ahogy a vércukor ingadozásáért sem felelős. Mindig olvassuk el az összetevőit és igyekezzünk egészséges hozzávalókban és zöldségekben gazdag szószt tálalni mellé.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Alice Pasqual / Unsplash