A 7 legjobb boros könyv, ha tanulni akarunk a borokról

2023. január 08.

Nem könnyű eligazodni a sok boros könyv között, ezért most összegyűjtöttük azokat, amik a szekértők szerint nem hiányozhatnak a borkedvelő újoncok polcáról.

Több évbe telik, míg valaki teljesen elsajátítja a borok „tudományát”, ezért még a legnagyobb szakértők polcain is ott sorakoznak a borokról szóló robosztus könyvek. Nem véletlen, hiszen a borászattal kapcsolatos ismeretterjesztő, szórakoztató kötetek olvasása az egyik legjobb módja annak, hogy valaki a borok mesterévé váljon. Íme, a (jelenlegi) 7 legizgalmasabb, leghasznosabb boros könyv!

The Wine Bible / A Bor Biblia (Karen MacNeil)

View this post on Instagram

A post shared by Man (@man_chainarong)


Kevés könyv nyújt olyan átfogó, részletes képet a bor világáról, mint az amerikai Karen MacNeil könyve. Egy nagyon könnyedén befogadható könyvről van szó, ami közben remek kikapcsolódást nyújt. Az olvasó megismeri belőle az alapokat, de akár mélyrehatóbb tudásra is szert tud tenni. Ha valakit kifejezetten érdekel a terroir és az étel- és borpárosítások témaköre, akkor ezt a könyvet biztosan sokat forgatja majd – olvasható a winemag cikkében.

Ár: 15 000 Ft (Libristo)

Wine Simple / Bor egyszerűen(Aldo Sohm)

View this post on Instagram

A post shared by Robert Simonson (@robertosimonson)


Már a cím is sokat elárul a könyv tartalmáról. Az osztrák származású Aldo Sohm, a világ egyik legelismertebb sommelier-jének könyve az újoncok számára készült. A kötetet olyan szórakoztató, informatív grafikák tarkítják, amik még az összetettebb témákat is könnyen érthetővé teszik. A kezdő borszeretők mindenképpen fontos tippeket és technikákat tudnak megismerni belőle.

Ár: 12 000 Ft (Libristo)

The World Atlas of Wine / A Bor Világatlasza (Hugh Johnson & Jancis Robinson)

View this post on Instagram

A post shared by Domaine de la Rose (@domainedelarose)


Ha valaki egy igazán klasszikus boroskönyvre vágyik, annak Hugh Johnson és Jancis Robinson alapművét kell választania. A könyvben szereplő térképek és fényképek bemutatják, miként fejlődtek a borvidékek világszerte. A legújabb, 8. kiadás a globális borpiac közelmúltbeli változásaira fókuszál, de mint említettük, rengeteg információt tartalmaz a történelemről is.

Ár: 24 000 Ft (Libristo)

Wine Made Easy / A borról egyszerűen (Gianluca Rottura)

View this post on Instagram

A post shared by In Vino Veritas (@invinoveritaswinesnyc)


Gianluca Rottura, a New York-i In Vino Veritas nevű borbolt tulajdonosa egy olyan könyvet álmodott meg, amiben nem szerepelnek trükkös grafikonok és nehezen olvasható térképek. Helyette általános borászati ​​kifejezésekről, valamint izgalmas étel-borpárosításokról ír benne. Ez a kötet tökéletes azoknak a kezdőknek, akik egy iskolai munkafüzethez hasonlót keresnek tudásuk elmélyítésére.

Ár: 7700 Ft (enbook)

Rosé All Day: The Essential Guide to Your New Favorite Wine / Rozé Egész Nap: Az alapvető útmutató az új kedvenc borodhoz (Katherine Cole)

View this post on Instagram

A post shared by Girl Drinks Wine | Courtney (@girldrinkswine)


A tekintélyes boríró, az amerikai Katherine Cole új könyvében bemutatja, hogy a rozéban több rejlik egy csábító színnél. Megannyi illusztráció és infografika bizonyítja, hogy igenis helye van a palettán és az otthonokban ennek a borstílusnak. Az írónő elmerül a rozé történetében, az ételpárosításokban és hasznos tippeket is ad.

Ár: 6000 Ft (Amazon)

A Hedonist in the Cellar (Jay Mclnerney) / Egy hedonista a pincében (Jay McInerney)

View this post on Instagram

A post shared by ʙᴜᴄᴄɪ ✌️ (@whatsbuccii)


A könyvről szóló visszajelzések alapján az eredetileg regényíró amerikai Jay McInerey bárkit képes a borok világába csábítani. A borszerető újonc hedonistáknak ez egy kötelező olvasmány.

Ár: 16 000 Ft (Amazon)

Cork Dork (Bianca Bosker)

View this post on Instagram

A post shared by Book Fridge (@bookfridge)

Miért szeretik olyan sokan a bort? Az amerikai származású Bianca Bosker sommelier és blogger ugyanezt a kérdést tette fel magának, mielőtt beleszeretett volna a bor sokoldalúságába. Az írónő könyve rendkívül szórakoztató, de egyben informatív is.

Ár: 5800 Ft (Libristo)

Címlapfotó: Alexander Raths / Shutterstock