A legizgalmasabb novemberi boros programok

2022. október 22.

Izgalmas boros programok kínálnak kikapcsolódást idén novemberben is. Külföldi tételek, újborok és hazai különlegességek várják a borkedvelőket.

Az ősz egyik legjobban várt boros eseménye az újborok bemutatása. Sokan kedvelik őket, mert frissek, üdék és könnyen fogyaszthatók. De mely borokat hívjuk újnak? Az olyan borokat szokás újbornak nevezni, amikben nem találhatók domináns érlelési illatok és ízek, illetve a tétel erjesztés és kevés érlelés után egyből a palackba kerül, így már a szüret évében fogyasztható (hagyományosan november 11-től, vagyis Szent Márton napjától). Leghíresebb újbor a francia Beaujolais nouveau. Ha valaki a 2022-es újborokat, illetve más hazai vagy külföldi tételeket szeretne kóstolni, akkor erre tökéletes lehetőséget kínálnak az alábbi novemberi boros programok.

Borjour Vörös és Fehér – november 3. (Stefánia Palota, 1143 Budapest, Stefánia út 34.)

A novemberi hónap egy színes borkóstolóval kezdődik a Stefánia Palotában. 60 magyar borászat több mint 200 borát lehet majd kóstolni. Ezenfelül külföldi borok például spanyol, portugál, francia, olasz és dél-amerikai tételek is képviseltetik magukat a rendezvényen.

boros programok, két talpas pohárral koccintanak
Fotó: il21 / Shutterstock

Bordói November Nagykóstoló – november 12. (Corinthia Budapest, 1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.)

Több mint 60 borászat, 150 bor, különleges hazai csúcstételek, ingyenes előadások és
tombola várja a bordói vöröseket ünneplő rendezvényen a látogatókat. A kóstoló középpontjában a cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és ezek kombinációi, vagyis a bordeaux-i házasítások lesznek. Aki kedveli ezeket a szőlőfajtákat, annak mindenképpen érdemes lesz elnéznie a Corinthia Hotelbe.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator – november 12-13. (Szentendrei Skanzen, 2000 Szentendre, Sztaravodai út)

Az őszi időszak legismertebb ünnepei közé tartozik az újbor kóstolása és a hagyományos Márton-napi ünnep. Látványos lámpás felvonulás, kézműves workshopok, borkóstolók és autentikus libaételek várják a látogatókat a Szentendrei Skanzenben.

boros programok, két ember koccint vörösborral
Fotó: New Africa / Shutterstock

Vince Gála 2022 – november 19. (Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41.)

Vince-díjas borok kóstolója és díjátadó ceremónia: egy varázslatos este a Szépművészeti Múzeumban. Csilingelő borospoharak. Könnyed élő zene. Művészetek. Jóízű beszélgetések, kiváló gourmet falatokkal kísérve.

Az idei évben rendezvényünk megújult köntösben tér vissza, középpontban a két, alázatot igénylő alkotómunkával, a borkészítéssel és a művészetekkel. A lehengerlő szépségű Román és Reneszánsz csarnokban az idei évben 20 kategóriában versenyző, Vince-díjjal kitüntetett bortételeit, valamint további prémiumborokat és párlatokat lehet kóstolni! Az estet kiváló gourmet-fogások páratlan válogatásával, igényes gasztro, champagne, prémium boros és koktélkészítő workshopokkal, valamint kellemes élő zenével tarkítjuk. Az eseményt a díjátadó ceremónia koronázza meg, ahol átadásra kerülnek az idei év Vince Díjak.

A jegytípusokról itt lehet bővebben olvasni.

Debreceni Bormustra – november 26. (Kölcsey Központ, 4026 Debrecen, Déri tér 1.)

A borkedvelőket több mint 70 féle tétel, köztük számos különlegesség várja az idei debreceni mustrán. Az eseményen ismert pincészetek minőségi borait lehet majd kóstolni, de a szervezők természetesen a finom falatokról sem feledkeztek el.

Címlapfotó: Fenea Silviu / Shutterstock