7 étel, amit soha ne együnk 60 éves kor felett a szakember szerint
60 éves kor felett a táplálkozás különösen fontos tényezővé válik az egészségünk megőrzéséért folytatott küzdelemben.
Robert W.B. Love neurológus-kutató rendszeresen oszt meg különböző tippeket az egészséges életmóddal kapcsolatban. Nemrég az Instagram-oldalán egy olyan videót tett közzé, amiben felsorolja azokat az ételeket, amiket szerinte 60 év felett mindenképpen kerülnünk kellene. Az onlymyhealth.com cikkében kivonatolta a videót, mi lefordítottuk, így most már magyarul is elolvasható ez az igencsak fontos lista.
Sushi
A sushi az elmúlt évtizedekben rendkívül népszerű étellé vált világszerte, ezzel együtt vigyázni kell vele. Igyekezzünk mindig biztos helyről beszerezni, mert baj komoly baj származhat belőle, ha az előkészítés során nem tették meg a megfelelő óvintézkedéseket. A nyers tenger gyümölcsei ugyanis számos különböző parazitát, vírust és baktériumot tartalmazhatnak, ezek pedig az idősödő szervezetre még nagyobb veszélyt jelentenek.
Felvágott
A felvágott szintén olyan élelmiszer, amelyet teljes mértékben kerülni kellene, elsősorban magas nátriumtartalma miatt. Bár a nátrium fontos ásványi anyag a szervezet számára, a túlzott fogyasztása akár magas vérnyomást okozhat. Ezzel hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémákhoz. A feldolgozott húsok magas telített zsírtartalmuk miatt emelhetik a koleszterinszintet is.
Édes péksütemények
Hiába olyan finomak, ha közben rendkívül egészségtelenek. Magas gluténtartalmuk miatt károsíthatják a vékonybél nyálkahártyáját, ez gyulladáshoz vezethet a szervezet más részein is. Magas szénhidráttartalmuk a vércukorszintet zavarhatja meg.
Sült krumpli
A sült krumpli a legtöbb olajban sült ételhez hasonlóan gyulladáskeltő tulajdonságokkal rendelkezik. Magas a szénhidráttartalma ráadásul közvetlenül összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegséggel. A sült krumpliban található nátrium pedig a vérnyomásnak nem tesz jót.
Üdítő
Egy átlagos üdítő gyakorlatilag semmilyen tápértékkel nem rendelkezik, miközben rengeteg cukrot tartalmaz. Az üres kalóriák hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, az italban lévő sav pedig irritálja a gyomornyálkahártyát. Ez gyomorégést, egyes esetekben refluxot okozhat. Az üdítők magas cukortartalma megemeli a vércukorszintet, hosszútávon akár 2-es típusú cukorbetegséget is előidézhet.
Diétás üdítők
Annak ellenére, hogy alacsony a cukor- és kalóriatartalmuk, a diétás üdítők a hagyományoshoz hasonlóan nem rendelkeznek valódi tápértékkel. Helyette viszont rengeteg mesterséges édesítőszert, adalékanyagot tartalmaznak, amik szintén nem egészségesek.
Zsemle
A zsemle rengeteg kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, ám nagyon alacsony a fehérje-, zsír-, rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma. Emellett jelentős nátriumforrás is, ami megemeli a vérnyomást és hosszútávon szív- és érrendszeri problémákat okozhat.
Címlapfotó: Beth Macdonald / Unsplash