Egészen meglepő országok kerültek fel a világ bortérképére 2024-ben

2024. február 22.

Egy nemzetközi cabernet franc borversenyen robbantottak nagyot eleddig „ismeretlen” országok.

Az angol alapítású The Drinks Business a világ egyik legnagyobb elérésű italokkal és azon belül kiemelten borokkal foglalkozó nyomtatott és online magazinja. Global Wine Masters néven saját borverseny-sorozatot működtetnek, ennek keretében nemzetközi szaktekintélyek értékelik a nevezett borokat. Az összesen 27 állomásból álló sorozatban 2024 januárjában debütált a Global Cabernet Franc Masters, ahol kizárólag e szőlőfajtából készült tételek kerültek tesztelésre.

A cabernet franc természetes otthona Bordeaux (a nagy bordói hármas egyik tagja), származási helye mai tudásunk szerint Baszkföld. Ma már egyértelműen a világfajták között tartják számon, Magyarországon is több borvidéken termesztik, Villány zászlós fajtája. Kiemelkedő eredményeket szokott elérni a fajtával Franciaország mellett Chile, Argentína, Ausztrália.

Utóbbi négy ország dominálta a Global Cabernet Franc Masters verseny éremtáblázatát is. Mellettük azonban egészen meglepő országok is felkerültek a dicsőséglistára.

  • A 20-30 eurós kategóriában aranyérmet vitt haza a kanadai Big Head Wines borászat 2018-as cabernet franc bora.
  • A 30-50 eurós kategóriában aranyérmet kapott a kazah Arba Wine pincészet 2013-as Kyzyl Arba tétele. Szintén ebben a kategóriában jutalmazták aranyéremmel a török Kavaklidere Saraplari borészat 1929 Aegean névre keresztelt borának 2021-es évjárata.

Tanulság: miközben az Óvilágban visszaszorulóban van a borfogyasztás, több ország éppen most fedezi fel magának a bort és ér el vele szép eredményeket. Érdemes lesz odafigyelni rájuk!

Címlapfotó: Saman Taheri / Unsplash