Egy magyar bor a világ 7. legjobb ár-érték arányú bora a neves szakértő szerint!

2024. január 18.

40 ezer tesztelt bor közül választotta ki az amerikai szakember a magyar bort!

2023-ban a magyar borbarátok végleg megismerték és a szívükbe zárták az amerikai James Sucklingot. Kezdődött a dolog azzal, hogy a világ egyik legelismertebb borkritikusa eljött Magyarországra, meglátogatott számos pincészetet és értékelte a boraikat. Nem is akárhogyan! Több magyar borra adott 90-nél magasabb pontszámot a maximális 100-ból.

Már ez is komoly eredmény, az viszont kifejezetten a szenzáció kategória, hogy a 98 pontosra értékelte a St. Andrea Agapé egri bikavér 2018-as évjáratát. Ezzel – a pincészet elmondása szerint – az övék az első magyar vörösbor, ami valaha ilyen magas pontszámot kapott egy nemzetközi szaktekintélytől. Még egy adalék: Suckling és csapata évente mintegy 40 ezer bort kóstolnak a világ minden tájáról. Az Agapé a 2023-ban a 48. helyet szerezte meg a 98 ponttal!

És itt még nem értek véget James Suckling dicséretei. A szakember 2024. január 9-én közzétette a 2023-ban általuk kóstolt borok közül a 100 legjobb ár-érték arányút. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 40 dollár (14 ezer forint) alatti kiskereskedelmi árú borokból listázták a 100 legmagasabb pontszámút. Örömteli, hogy itt is jutott hely egy magyar tételnek. Egyenesen a 7. helyen végzett a Sauska Merlot Kopár 2017 bora. Suckling a cikkében külön megjegyzi, ez a villányi egyetlen merlot bor a százas listán. Ez különösen szép eredmény tekintve, hogy a merlot-nak a hazai pálya a Bordeaux, vagyis a világ talán legtöbbre taksált borvidéke.

Címlapfotó: Thomas Thompson / Unsplash