Elhunyt a „pezsgőkirály”
Egy tragikus baleset következtében életét vesztette az egyik legelismertebb pezsgőmester.
60 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Frédéric Panaïotis, a világ egyik legismertebb champagne-háza, a Maison Ruinart főborásza. A tapasztalt szabadtüdős búvár edzés közben veszítette életét a belgiumi Rochefontaine-nél – jelentette vasárnap a Reims Palmes Apnée búvárklub.
Panaïotis 2007-ben csatlakozott a Ruinarthoz, miután tizenkét évet töltött a „konkurrens” Veuve Clicquot-nál. Korábban a Champagne borvidéket irányító szakmai szervezetnél (CIVC), valamint Kaliforniában szerzett tapasztalatot. A Ruinarthoz való érkezését követően hamar új lendületet hozott a pezsgőház életébe, különösen a parafadugós palackozás kutatásával. E módszer lényege, hogy a hosszú érlelésű tételeket nem a megszokott koronazárral, hanem parafadugóval zárják le a másodlagos erjesztéshez. Az innováció első jelentős mérföldköve a Dom Ruinart Blanc de Blancs 2010-es évjáratának teljes parafadugós palackozása volt. A forradalmi lépés a következő évtized egyik legkiemelkedőbb pezsgőjét eredményezte – írja a Decanter.
A borász chardonnay szőlőfajta iránti szenvedélye családi örökségből fakadt. Nagyszülei Villers-Marmery falujából származtak, a Montagne de Reims vidékéről. Panaïotis szakértelme messze túlmutatott a pincemunkákon. Szenvedélyesen kutatta a terroirt: a Taissy nevű faluban található kísérleti ültetvény volt a szíve csücske. Ezzel kapcsolatban 2024-ben így fogalmazott: „Nem csak azért csináljuk mindezt, hogy jobb pezsgőket készítsünk. Azért tesszük, mert felelősséggel tartozunk Champagne földjéért, és a bolygónkért.”
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Pavelis / Shutterstock