Veszélyes vegyszert mutattak ki az egyik legalapvetőbb magyar élelmiszerben

2025. április 25.

Egyre nagyobb az aggodalom a PFAS miatt.

Egyre nagyobb aggodalom övezi a házi tojás fogyasztását Európában, miután számos országban magas PFAS-koncentrációt mutattak ki ezekben a termékekben. A PFAS – azaz per- és polifluoralkil anyagok – rendkívül tartós, környezetbarátnak nem nevezhető vegyületek, amelyeket vízlepergető tulajdonságaik miatt széles körben használnak. Erről írt az agroinform.hu az euractiv.com oldalra hivatkozva.

Hollandiában a közegészségügyi hivatal azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne fogyasszanak otthon nevelt tyúkok tojásából, mivel a PFAS-bevitel már más forrásokból is magas. Hasonló ajánlásokat tettek tojás ügyben Flandriában, Párizs térségében, Dániában és Olaszország Veneto régiójában is.

Fontos megjegyezni, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható tojások – beleértve a szabadtartásúakat is – biztonságosan fogyaszthatók, mivel a határértékek alatt maradnak.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) már dolgozik azon a szabályozási javaslaton, amely korlátozná a PFAS-használatot az EU egész területén.

Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash