Elegantly Wasted – Sikkes brunch az oroszlánnál

2023. július 28.

Megkóstoltuk Sauska Elegantly Wasted elnevezésre keresztelt pezsgőjét, amely mellől nem maradhattak el a pompás falatok sem.

Meghívást kaptunk a minap a Leo Rooftop alatt, a hotel Clark Budapest földszintjén található Bistróba, amely egy új brunch menüvel jelentkezik idén nyáron; valamint egy exkluzív különlegességgel, amelynek megalkotója a Sauska pezsgőpincészete.

Mielőtt rátérnénk a részletekre, egy kedves Facebook kommentre szeretnénk reagálni: miért brunch, miért nem villásreggeli? Ez persze leginkább egy etimológiai kérdés, de vajon tudjuk-e valóban, hogy mi a különbség a két dolog között?! Kezdjük időrendben. A brunch a breakfast (reggeli) és lunch (ebéd) szavakból álló szóösszetétel, amelyet Guy Beringer angol írónak köszönhetünk. Vélhetően egy hosszú éjszakába nyúló reggelt követően ugyanis nemcsak piritóst és tojást kívánt a gyomra, hanem ezek elfogyasztását követően sokkal laktatóbb ételeket is. Ezzel szemben a villásreggeli, az Arcanum szerint két dolgot jelenthet:

  • a délelőtti órákban elöltött étkezés, amelyet sörrel kísértek. Az ilyen alkalmakkor rendszerint egy fogásként feltálalt ételek összessége.
  • protokoláris esemény: késő délelőtti, illetve a dél körüli órákban megrendezett fogadás

Azaz, kijelenhetjük, hogy itt nem arról van szó, hogy az angolszász kifejezést kezdtük el használni a saját villásreggelink helyett, hanem két különböző dolgot takarnak a szavak. Lássuk, megfelel-e a brunch kritériumainak a Leo Bistro délelőtti menüje!

Minifalatok pezsgővel

A brunch menüsor debütálásán ötletesen, mini falatok formájában kóstolhattuk meg a teljes étlapot, amelyen helyet kaptak olyan klasszikusok mint az avokádós toast vagy éppen az amerikai palacsinta juharsziruppal is. Nem is igazi brunch az olyan, ahol nem kap főszerepet a tojás: a Leo Bistróban egyből háromféle formációban is kipróbálható. Az eggs benedict, royale vagy florentine főszerepében a brióson felszolgált fürjtojás és a hollandi mártás áll. Míg az egyik sült sonkával, a másik lazaccal készül, addig a harmadiknak a vegetáriánusok örülhetnek. A vegánokat a vegán hamburger, a húsevőket pedig a klasszikus hamburger vagy sült kolbász lakatja jól – legyen akármi is a preferenciánk, egy dolog közös pontnak látszik, ez pedig a mindenhez passzoló pezsgő!

három minifalat egy tányéron, háttérben az Elegantly Wasted pezsgő
Fotó: Kalmár Borbála

A Leo Bistro és a Sauska közös szerelemgyereke lett az Elegantly Wasted tétel, amely a klasszikus chardonnay, pinot noir mellett furmint házasításából áll. Természetesen Sauska tokaji területeiről szedve. A 12 hónapos érlelést kapott pezsgőnél nem volt cél a briósos, kenyeres karakter kidomborítása, ehelyett a gyümölcsösség, és a popularitás kapott nagyobb hangsúlyt. Egy olyan tétel született, amely egyszerre kísérheti a brunchot, de! Akár koktélalapanyagként is megállja a helyét. A Leo Rooftop bárjában például vermuttal kiegészülve kerül a pohárba.

Az Elegantly Wasted palackon egyedi rajzolt milliőbe ültették át a Sauska Pincészet tokaji dűlőit: Leo – a Leo Bistro és Rooftop Bar “tulajdonosa” – cilinderben feszít. A címke színessége egyből magával ragad. A tervező csapat nem titkolt célja volt az is, hogy a polcokon megtalálható nemzetközi vagy hazai pezsgők közül színes karakterének köszönhetően kitűnjön a sorból.

egy kéz pezsgős palackot tart neonreklám előtt
Fotó: Horváth Ádám / Leo Budapest

Az Elegantly Wasted pezsgő egyedül a Leo Rooftop bárban, illetve a Bistróban található meg.

Címlapfotó: Chaloub Emil / Leo Budapest