Megromlott? Ki ne dobjuk, hiszen így lesz az egyik legnagyobb kincs a konyhában

2025. június 17.

Száz évvel ezelőtt a legtöbb háztartásban jelen volt. Nem csoda, hiszen még pénzt is spóroltak vele.

Néha mindenkivel előfordul, hogy egy doboz tej nem fogy el időben, és megalszik a hűtőben, mielőtt felhasználhatnánk. A legtöbben ilyenkor gondolkodás nélkül kidobjuk. Pedig valójában így is tökéletesen felhasználható bizonyos receptekhez.

Ahogy a Daily Meal kiemeli, a hűtőszekrény viszonylag modern találmány, így száz évvel ezelőtt a legtöbb háztartásban nem is volt jelen. Éppen ezért akkoriban sokkal gyakrabban fordult elő, hogy kissé megsavanyodott a tej. Ez azonban igazi kincsnek számított.

Ma a legtöbben egyszerűen kidobjuk a savanyú tejet, miközben az írót előszeretettel fogyasztjuk. Márpedig a kettő szinte teljesen ugyanaz, hiszen mindkét esetben enyhén megerjedt tejről van szó. Ez azt jelenti, hogyha egy süteményrecept írót ír elő, azt nyugodtan helyettesíthetjük megmaradt savanyodott tejjel is, amit egyébként kidobnánk.

A savanyú tej – hasonlóan a tejfölhöz vagy joghurthoz – kiválóan működik a csokoládés süteményekben. Magasabb savtartalma reakcióba lép a szódabikarbónával, így szén-dioxid-buborékokat képez. Ezzel levegősebbé és könnyedebbé teszik a tésztát sütés közben. Ezen kívül a savas közeg lebontja a lisztben lévő glutént is, amitől a sütemény puhább, omlósabb és nedvesebb lesz.

Fontos tudni, hogy a pasztőrözött savanyú tej sütéshez teljesen biztonságos. A magas savtartalom meggátolja a kórokozók szaporodását. Nem szabad azonban összekevernünk a savanyú tejet a romlott tejjel! Előbbi enyhén joghurtszerű, kissé csípős ízű, de nem büdös. A romlott tejnek viszont erős, kellemetlen szaga van, ráadásul sokszor elszíneződik és csomósodik is. Ilyen állapotban már semmiképp ne használjuk fel, még sütéshez se!

Címlapfotó: Becca Tapert / Unsplash