Egy magyar település viseli mostantól az Európa Kulturális Fővárosa címet!

2023. január 03.

Változatos programokkal kerül megünneplésre, hogy egy évig egy magyar település viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és fejlődésének bemutatására. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy megújítsa kulturális életét és ismertté tegye magát Európa-szerte. Az EKF programot Melina Mercouri görög kulturális miniszter kezdeményezte 1983-ban. Javaslatára az Európai Unió Tanácsa eredetileg Európa kulturális városa néven 1985-ben indította útjára a programot, és a görög főváros, Athén kezdte a sort. Azóta a kezdeményezés egyre sikeresebbé vált.

1999-ig minden évben egy európai város viselhette ezt a címet, 2000-ben viszont kilenc is. Utána változó volt, évenként 1-3, az utóbbi időben pedig 2-3 települést választottak meg egy adott évre.

2023-ban a magyar Veszprém mellett a romániai Temesvár és a görög Elefszina viseli a címet.

Veszprém a Bakony–Balaton régióval közösen viseli 2023. január 1-től egy éven át az EKF címet. A hivatalos „megnyitóra” egy látványos show keretében január 21-én kerül sor. A különleges, nagyszabású produkció mellett egész nap, sőt egész hétvégén kísérőprogramok várják a Veszprémbe és környékére látogatókat. Utána természetesen egész éven át kulturális és gasztroprogramok kavalkádjával folytatódik a sor. (Tájékozódni az atkualitásokról mindig a veszprembalaton2023.hu oldalon érdemes.)

Veszprém a második magyar város, ami viselheti az Európa kulturális fővárosa címet. 2010-ben Pécs kapta meg a címt, a németországi Essennel és a törökországi Isztambullal együtt viselhette a címet.

Címlapfotó: Mihály Köles / Unsplash