Van belőle isteni magyar is, mi mégis a külföldit esszük, mi az?

2023. december 03.

Tele van vitaminnal és tápanyaggal és sokoldalúan használható a konyhában.

A gumós zellert rendkívül változatos módon illeszthetjük be az étrendünkbe, fogyasztható nyersen salátákban, illetve krémlevesekben, ízéletes zöldségköretként például répával vagy akár fűszeresen pürésítve, mártásként is – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A zellergumó nagy értéke a magas nátriumtartalom, melynek jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása, de megtalálható benne a foszfor, a vas, a kálium, a magnézium is, továbbá gazdag folsavban, és C-vitamin-tartalma is magas: 100 grammjában akár 30-50 milligramm is található.

Magas ásványianyag-tartalmánál fogva egyrészt kiváló alkotóeleme a diétás-, illetve az általában vitaminszegényebb téli étrendnek. Emellett a zellernek nagyon magas a rosttartalma, ezáltal gyorsítja az emésztést és az anyagcserét. Vízhajtó hatásának köszönhetően a sejtek között megrekedt fölösleges vizet is segít kimosni a szervezetből. A zeller pozitív fogyasztási tendenciát mutató, perspektivikus zöldség, amely iránt folyamatos és stabil az igény, ennél fogva keresleti piaca van.

2023.október 27-én zeller fajtabemutatót és szakmai napot tartottak Bugyin a Novisem BV és a Csizmadi kertészet közös szervezésében. A rendezvény rendkívül nagy érdeklődés mellett, sok résztvevővel zajlott, a hazai termelési tapasztalatok mellett macedón, szlovák és szerb termelők is beszámoltak a tapasztalataikról. A szakmai nap elsődleges célja három zellerfajta (’Calgary’, ’Alpha’, ’Boston’) bemutatása, illetve az idei év tapasztalatainak a megosztása volt.

A zeller termesztése az EU-ban és Magyarországon

Az EU-ban kb. 6500 hektáron termesztenek zellert, a legnagyobb területen Hollandiában (kb. 2000 ha), Németországban (kb. 1500 ha), Franciaországban (kb. 900 ha) és Lengyelországban (kb. 400 ha).

Magyarországon a területalapú támogatásra bejelentett területek alapján összesen 176 hektáron termesztettek zellert 2023-ban, a két fő termőterület Pest vármegye (88 ha) és Csongrád-Csanád vármegye (66 ha).

Zeller tekintetében nettó importőrök vagyunk, 2022-ben 2019 tonna volt az export, míg a behozatal 2502 tonnát tett ki. Ugyanakkor az ezt megelőző években magasabb volt az import aránya, jellemzően a kiviteli mennyiség kétszeresét importáltunk.

A zellergumókat késő ősszel, október-novemberben takarítják be, ezt követően fagypont körül, 98%-os páratartalom mellet tárolják ömlesztve faládákban. Természetesen közvetlenül a betakarítás után is értékesítik friss termékként, ekkor azonban meglehetősen alacsony a gumók kilós ára, így a jövedelmező értékesítés érdekében mindenképpen tárolni szükséges, hiszen a legmagasabb bevétellel április-májusban lehet értékesíteni.

Címlapfotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash