fehér kőház fákkal körülvéve
Fotók: Kőrösi Tamás

Borok a füredi villából

Tudj meg három érdekességet az egyik legkülönlegesebb balatonfüredi pincészetről!Amikor Gyetvai Zsolt egy régi balatonfüredi villa felújításába kezdett, és megvásárolta első szőlőterületét, még úgy gondolta, hogy bort kizárólag a családjának és a barátainak készít majd. Azután hamarosan azt vette észre, hogy egy prémium borokat készítő butikborászatot épít.

Borok, amelyek egy villában készülnek

egy k\u0151\u00e9p\u00fclet n\u00f6v\u00e9nyekkel k\u00f6r\u00fclv\u00e9ve, egy l\u00e1mpaoszlop

Fotók: Kőrösi Tamás


Balatonfüredre érkezve sok utazóban támad vágy, hogy felfedezze valamelyik régóta itt álló, mesébe illő villaépületet. Füred egyik legkedveltebb helyszínétől, a Tagore sétánytól mindössze néhány perc sétával megközelíthető a Villa Gyetvai épülete az őt körülvevő parkkal. Egy borkóstoló keretében télen a felújított belső tereket csodálhatjuk meg, nyáron pedig a kertben, a hatalmas fák árnyékában élvezhetjük a hamisítatlan, békebeli füredi atmoszférát. Nemcsak attól különleges azonban ez a villa, hogy az érdeklődők számára látogatható, hanem attól is, hogy pincéjében készülnek a Villa Gyetvai borok.

Borászat, amely elkötelezett a kultúra iránt

Egy helyis\u00e9gben s\u00e1rga falon egy festm\u00e9ny, el\u0151tte asztalon borospalackok

Fotók: Kőrösi Tamás


Gyetvai Zsolt, a Villa Gyetvai tulajdonosa és traktorosa eredeti foglalkozását tekintve építész. Az utóbbi hivatást űzőkről gyakran mondják, hogy érdekes ötvözetét adják egy művésznek és egy két lábbal a földön álló mérnöknek. Nem véletlen, hogy az általa vezetett pincészet is biztos szakmai alapokon működik, hála a szőlőművelést és a borkészítést felügyelő Demjén Gábor munkájának. A pincészet életében ugyanakkor fontos szerepet tölt be a kultúra, amit a villa belsőépítészeti kialakításában, valamint az ott szervezett kiállítások, programok formájában is megtapasztalhatunk.

Szőlőfajta-karakterek bemutatása

hats\u00f6t\u00e9t borospalack egy asztalon

Fotók: Kőrösi Tamás


A pincészet irányítóit, akik a borstílusról és az ahhoz vezető munkákról döntenek, összeköti az elhatározás, hogy a legfontosabbnak a Balatonfüred-Csopaki borvidék egyedi terroirján termő szőlőfajták egyéniségének megmutatását tartják, azaz, hogy az olaszrizlingnek az olaszrizlingre, a furmintnak a furmintra, a kékfrankosnak pedig a kékfrankosra jellemző aromáit zárják palackba. Legyen szó akár egy könnyed traminiről vagy cabernet franc rozéról, de egy komoly rajnai rizlingről vagy érlelt merlot-ról is, elengedhetetlen az autentikusság.