Magyar borokat is díjaztak a Concours Mondial de Bruxelles borversenyen

2023. május 24.

A harmincadik Concours Mondial de Bruxelles néhány napja ért véget a horvátországi Porečben. Az impozáns nemzetközi borversenyen magyar sikerek is születtek.

A világ legrangosabb borversenyén május 12. és 14. között a nemzetközi borszakma szakértői a világ közel 50 országából származó több mint 7500 fehér- és vörösbort bírált el. A díjazott borok mind az öt kontinenst felölelik, köztük pedig nemcsak a nagy múltú termelő országok, hanem olyan meglepőbb származásúak is, mint India – amely története során először nyert érmet -, Kazahsztán és Albánia is megtalálhatóak.

Nemzetközi felfedezések

A versenyen idén a legmagasabb pontszámot elért fehérbor a Cenzontle blanco – egy mexikói fehérbor, amelyet a Valle de Guadalupe-völgyben termelnek. A legmagasabb pontszámot elért vörösbor Bulgáriából származik – Vineyards Selection Tenevo, egy Merlot, Cabernet Franc és Petit Verdot házasítás, a Villa Yambol kínálatából.

Számok a Councours-on

emberek ülnek asztaloknák egy csarnokban a Concours Mondial de Bruxelles borversenyen
Fotó: Concours Mondial de Bruxelles

A főbb termelői régiók közül a legnagyobb palackmennyiséggel Bordeaux képviselte magát, és a versenyen a legtöbb díjat is ők nyerték el, összesen 256 érmes borral. Az Ibériai-félsziget is lenyűgöző eredményeket ért el idén: Portugália az országos átlag 37,5%-át tette ki a díjazott tételeknek. Spanyolországban Aragónia lopta el a show-t az érmes borok 42%-ával. Olaszországban Toszkána az ország legtöbb díjat nyert régiójaként tűnt ki, nem kevesebb mint 80 érmes borral.

Legjobbak legjobbjai

A Sylvain-trófeát, amelyet minden évben a legmagasabb pontszámot elérő fahordóban érlelt bornak ítélnek oda, 2023-ban egy kaliforniai bor nyerte el: a lodi-i Michael David pincészet által készített Earthquake Zinfandel. A legmagasabb pontszámot elért biobor Spanyolországból származik – az aragóniai Palmeri Sicilia borászat Palmeri Navalta címkéje.

Valamennyi bort vakon bírálta el a Concours Mondial de Bruxelles által gondosan kiválasztott, 45 nemzetiséget képviselő borszakmai szakértőkből – beszerzőkből, újságírókból, borkereskedőkből, borászokból – álló zsűri. A verseny rangját emeli, hogy a benevezett borok kevesebb mint 30 %-a kapott elismerést.

Magyar eredmények

Aranyérem:

  • Bock BV Syrah Extreme 2020
  • Artor 2020
  • Etyeki Kúria Pinot Noir 2019

Ezüstérem:

  • Eszterbauer Tivald 2019
  • Heumann Merlot 2017
  • A. Gere Villányi Franc Ördögárok 2018
  • Heumann Lagona 2017

A teljes lista megtekinthető a Councours Mondial de Bruxelles oldalain.

Szerző: Kalmár Borbála

Címlapfotó és fotók: Concours Mondial de Bruxelles