Borok a füredi villából

2022. október 07.

Tudj meg három érdekességet az egyik legkülönlegesebb balatonfüredi pincészetről!

Amikor Gyetvai Zsolt egy régi balatonfüredi villa felújításába kezdett, és megvásárolta első szőlőterületét, még úgy gondolta, hogy bort kizárólag a családjának és a barátainak készít majd. Azután hamarosan azt vette észre, hogy egy prémium borokat készítő butikborászatot épít.

Borok, amelyek egy villában készülnek

Fotó: Kőrösi Tamás


Balatonfüredre érkezve sok utazóban támad vágy, hogy felfedezze valamelyik régóta itt álló, mesébe illő villaépületet. Füred egyik legkedveltebb helyszínétől, a Tagore sétánytól mindössze néhány perc sétával megközelíthető a Villa Gyetvai épülete az őt körülvevő parkkal. Egy borkóstoló keretében télen a felújított belső tereket csodálhatjuk meg, nyáron pedig a kertben, a hatalmas fák árnyékában élvezhetjük a hamisítatlan, békebeli füredi atmoszférát. Nemcsak attól különleges azonban ez a villa, hogy az érdeklődők számára látogatható, hanem attól is, hogy pincéjében készülnek a Villa Gyetvai borok.

Fotó: Kőrösi Tamás


Gyetvai Zsolt, a Villa Gyetvai tulajdonosa és traktorosa eredeti foglalkozását tekintve építész. Az utóbbi hivatást űzőkről gyakran mondják, hogy érdekes ötvözetét adják egy művésznek és egy két lábbal a földön álló mérnöknek. Nem véletlen, hogy az általa vezetett pincészet is biztos szakmai alapokon működik, hála a szőlőművelést és a borkészítést felügyelő Demjén Gábor munkájának. A pincészet életében ugyanakkor fontos szerepet tölt be a kultúra, amit a villa belsőépítészeti kialakításában, valamint az ott szervezett kiállítások, programok formájában is megtapasztalhatunk.

Szőlőfajta-karakterek bemutatása

Fotó: Kőrösi Tamás


A pincészet irányítóit, akik a borstílusról és az ahhoz vezető munkákról döntenek, összeköti az elhatározás, hogy a legfontosabbnak a Balatonfüred-Csopaki borvidék egyedi terroirján termő szőlőfajták egyéniségének megmutatását tartják, azaz, hogy az olaszrizlingnek az olaszrizlingre, a furmintnak a furmintra, a kékfrankosnak pedig a kékfrankosra jellemző aromáit zárják palackba. Legyen szó akár egy könnyed traminiről vagy cabernet franc rozéról, de egy komoly rajnai rizlingről vagy érlelt merlot-ról is, elengedhetetlen az autentikusság.

(támogatott tartalom)
Címlapfotó: Kőrösi Tamás