Soha nem találnánk ki, hol van a világ legjobb étterme, pedig…

2023. július 20.

A világ legjobb étterme 50-es listájának első helye a szakma abszolút csúcsa. Ezért is meglepő a győztes.

A világ legjobb éttermeit listázó, nemzetközileg is elismert top 50-es ranglistát úgy tűnik, egyértelműen a perui főváros, Lima uralja. A World’s 50 Best Restaurants toplista 2002-ben, a brit Restaurant magazin munkatársainak köszönhetően született meg. Az egyesült királyság éttermeivel foglalkozó újság 21 éve úgy döntött, 150 szakértő bevonásával összeállít egy toplistát a világ éttermeiről. A következő évben ugyanezek a szakértők megszerveztek egy ünnepséget, aminek keretében bejelentették, melyik 50 éttermet találták a legjobbnak a világon. Ezzel a ceremóniával vette kezdetét a mára már széles körben elismert díjátadó története. Jelenleg 1080 kulináris szakértő szavazatain múlik, melyik éttermek kerülnek fel rá.

Lima városa pedig idén igencsak jól teljesített. A perui konyha az elmúlt két évtizedben egyre inkább a figyelem központjába került, aminek talán tetőpontja, hogy idén négy limai étterem is helyet kapott a világ 50 legjobb éttermének listáján. 2023-ban a főváros többször szerepelt a toplistán, mint a világ bármely más városa és ha ez még nem lenne elég, az első helyet is egy limai étterem foglalja el.

A wanderlust cikke bemutatja a top50-be került négy limai éttermet, melyek közül mi a végső győztes értékelését adjuk közre.

A világ legjobb étterme: Central

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Central (@centralrest) által megosztott bejegyzés

Az első helyezést a Virgilio Martínez alapította barrancói Central étterem kapta. Az értékelés szerint a Central menüje 15 különböző perui ökoszisztémán át utaztatja a vendégeket, ezeket a magasság szerint kategorizálták. 15 méterrel a Csendes-óceán szintje alól egészen az Andok 4200 méteres hegycsúcsáról minden kerül a tányérokra, a menü elképesztően sokszínű kínálatból áll össze. Az étterem egy igazi családi vállalkozás. Martínez testvéreivel, Leóval és Malenával együtt járja az országot annak érdekében, hogy felkutassák a régiók különlegességeit. A fogásokhoz az inspirációt azáltal nyerik, hogy ténylegesen leülnek beszélgetni a termelőkkel és tesztelik is a helyi alapanyagokat. A Central először 10 éve tűnt fel a ranglistán, azóta pedig egyre csak dolgozza fel magát. Idén meglett az abszolút győzelem is.

Címlapfotó: Piero Istrice / Unsplash