6 házi készítésű ital, ami karácsonyi ajándékként is megállja a helyét

2022. november 30.

Limoncello távol-keleti ízesítéssel, különleges szerecsendiós szirup, fűszeres skandináv shot. Egy jól elkészített ötletes házi készítésű ital tökéletesebb karácsonyi ajándék lehet.

Egy házi készítésű ital az olyan ajándék, amit mindig szívesen fogadnak a megajándékozottak. Az alábbi italok könnyen elkészíthetők, sőt, újragondolhatók, így biztosan mindenki megtalálja a neki tetszőt.

Krupnik, lengyel mézes vodka

narancsszínű ital
Fotó: Improving / Shutterstock

Téli fűszerekkel megbolondított mézes vodka, ami még azoknak is ízleni fog, akik nem kifejezetten vannak oda ezért a párlatért. Ha valaki szívesen kísérletezget, akkor a fahéj helyett tehet bele csillagánizst. Miután elkészült, érdemes pár napot állni hagyni, majd jól lehűtve fogyasztani – mutat rá a theguardian cikke.

Hozzávalók

  • 170 milliliter méz
  • 2 szegfűszeg
  • 1 fahéjrúd
  • 3 szegfűbors bogyó, összetörve
  • 1 vaníliarúd
  • 1 citrom, félholdakra vágva
  • 340 ml vodka

Így készül

  1. A citrom és a vodka kivételével mindent tegyünk egy nagy edénybe 170 milliliter vízzel.
  2. Közepes lángon, lassan forraljuk fel, hogy a méz feloldódjon.
  3. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni 10 percig.
  4. Keverjük hozzá a citromot és a vodkát, fedjük le. Hagyjuk állni egy éjszakán át.
  5. Másnap töltsük át a folyadékot üvegpalackokba és tároljuk őket lezárva.

Rumos krémes ital

krémes ital fahéj
Fotó: Brent Hofacker / Shutterstock

A Trinidad és Tobagoban csak ponche de crème néven emlegetett házi készítésű ital a tojáslikőrök egyik legegyedibb darabja. A fűszeres ital összetevőit itt is nyugodtan újra lehet gondolni, a rum helyett lehet whiskyvel vagy brandyvel elkészíteni.

Hozzávalók

  • 400 milliliter tej
  • 400 milliliter sűrített tej
  • 1 egész szerecsendió, darálva
  • 1½ teáskanál őrölt fahéj
  • 6 tojássárgája, enyhén felverve
  • 180 milliliter dark rum
  • 1 lime héja

Így készül

  1. Melegítsük fel a tejet egy közepes edényben.
  2. Keverjük hozzá a sűrített tejet és a fűszereket, forraljuk lassú tűzön, majd forrás után vegyük le a tűzről. Kanalazzunk a felvert tojás sárgákhoz egy keveset a forró tejes keverékből.
  3. Az előző pont hőkiegyenlítése fokozatosan adjuk hozzá tojás sárgákat a tejes keverékhez.
  4. Folyamatosan kevergetve melegítsük újra.
  5. Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a rumot és a lime héját.
  6. Öntsük turmixgépbe és mixeljük simára.
  7. Egy tölcsér és szita segítségével öntsük üvegekbe és hagyjuk kihűlni, majd zárjuk le.
  8. Hűtőben akár hat hónapig is eláll.

Aquavit

sárga ital pohárban
Fotó: Thea Kathrin Nygaard / Shutterstock

A skandináv ünnepi ital, ami pikáns fűszerezésének köszönhetően még a legnagyobb hideggel is képes megküzdeni. Sokféle variáció létezik – a kapor és a narancshéj gyakori összetevői –, bár általában a kömény a leggyakoribb.

Hozzávalók

  • 2 teáskanál köménymag
  • 2 teáskanál édesköménymag
  • 2 teáskanál kapormag
  • 1 teáskanál ánizsmag
  • 1 teáskanál édenmag
  • 700 ml vodka
  • 2 csík citromhéj

Így készül

  1. Enyhén törjük össze az összes fűszert egy mozsárban, hogy elősegítsük az ízek felszabadulását.
  2. Tegyünk mindent egy tégelybe, majd zárjuk le és jól rázzuk fel.
  3. Hagyjuk állni három napig. Kóstoljuk meg, és ha az aromák még nem elég erősek, akkor hagyjuk tovább állni. Korlátlan ideig eláll.

Újragondolt limoncello

limoncello ital pohárban
Fotó: FuzullHanum / Shutterstock

Egy igazán ízletes, frissítő verziója a klasszikus limoncellónak. Tökéletes aperitif, főleg ha habzóborral keverjük össze.

Hozzávalók

  • 600 milliliter vodka vagy gin
  • 2 rúd citromfű, összetörve
  • 3 citrom héja
  • 3 lime héja
  • 500 g cukor

Így készül

  1. Öntsük a vodkát vagy a gint egy literes üvegbe, adjuk hozzá a citromfüvet, a citrom és a lime héjat, majd zárjuk le és hagyjuk állni egy hétig.
  2. Tegyük a cukrot és 400 milliliter vizet egy nagy edénybe mérsékelt tűzre, és keverjük addig, amíg a cukor fel nem oldódik.
  3. Kapcsoljuk le a tüzet, és hagyjuk hűlni öt percig, majd öntsük az üvegekbe.
  4. Zárjuk le, és hagyjuk állni egy hétig.

Szerecsendió szirup

barna színű szirup
Fotó: CKP1001 / Shutterstock

Remekül passzol koktélokhoz, palacsintákhoz vagy fagylaltokhoz. Buborékos vízzel pedig mennyei ital lesz belőle.

Hozzávalók

  • 330 gramm porcukor
  • 170 gramm világos barna cukor
  • 2 egész szerecsendió, összetörve

Így készül

  1. Tegyük a cukrot és 350 milliliter vizet egy közepes edénybe és forraljuk fel lassú tűzön.
  2. Adjuk hozzá a szerecsendiót, és pároljuk pár percig, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  3. Töltsük az egészet egy üvegbe, majd hűtsük le. Hűtőben legalább egy hónapig eláll.

Málna-citromfű limonádé

málna itallal pohárban
Fotó: MariaKovaleva / Shutterstock


Egy frissítő ital, ami tökéletes párt alkot buborékos vízzel. De palacsinták és más édességek tetején és megállja a helyét.

Hozzávalók

  • 200 gramm porcukor
  • 240 milliliter almaecet
  • 1 citromfű rúd
  • 250 gramm málna, finoman összetörve

Így készül

  1. Tegyük a cukrot és az ecetet egy edénybe és lassú tűzön forraljuk fel.
  2. Dörzsöljük meg enyhén a citromfüvet, hogy felszabaduljon belőle az íze és az illata.
  3. Tegyük egy üvegbe a málnával együtt.
  4. Öntsük a tetejére a meleg, édesített ecetet, majd hagyjuk kihűlni.
  5. Pihentessük 24 órán keresztül.
  6. Öntsük a keveréket egy üvegbe.

Címlapfotó: Serhii Ivashchuk / Shutterstock