6 házi készítésű ital, ami karácsonyi ajándékként is megállja a helyét
Limoncello távol-keleti ízesítéssel, különleges szerecsendiós szirup, fűszeres skandináv shot. Egy jól elkészített ötletes házi készítésű ital tökéletesebb karácsonyi ajándék lehet.
Egy házi készítésű ital az olyan ajándék, amit mindig szívesen fogadnak a megajándékozottak. Az alábbi italok könnyen elkészíthetők, sőt, újragondolhatók, így biztosan mindenki megtalálja a neki tetszőt.
Krupnik, lengyel mézes vodka

Téli fűszerekkel megbolondított mézes vodka, ami még azoknak is ízleni fog, akik nem kifejezetten vannak oda ezért a párlatért. Ha valaki szívesen kísérletezget, akkor a fahéj helyett tehet bele csillagánizst. Miután elkészült, érdemes pár napot állni hagyni, majd jól lehűtve fogyasztani – mutat rá a theguardian cikke.
Hozzávalók
- 170 milliliter méz
- 2 szegfűszeg
- 1 fahéjrúd
- 3 szegfűbors bogyó, összetörve
- 1 vaníliarúd
- 1 citrom, félholdakra vágva
- 340 ml vodka
Így készül
- A citrom és a vodka kivételével mindent tegyünk egy nagy edénybe 170 milliliter vízzel.
- Közepes lángon, lassan forraljuk fel, hogy a méz feloldódjon.
- Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni 10 percig.
- Keverjük hozzá a citromot és a vodkát, fedjük le. Hagyjuk állni egy éjszakán át.
- Másnap töltsük át a folyadékot üvegpalackokba és tároljuk őket lezárva.
Rumos krémes ital

A Trinidad és Tobagoban csak ponche de crème néven emlegetett házi készítésű ital a tojáslikőrök egyik legegyedibb darabja. A fűszeres ital összetevőit itt is nyugodtan újra lehet gondolni, a rum helyett lehet whiskyvel vagy brandyvel elkészíteni.
Hozzávalók
- 400 milliliter tej
- 400 milliliter sűrített tej
- 1 egész szerecsendió, darálva
- 1½ teáskanál őrölt fahéj
- 6 tojássárgája, enyhén felverve
- 180 milliliter dark rum
- 1 lime héja
Így készül
- Melegítsük fel a tejet egy közepes edényben.
- Keverjük hozzá a sűrített tejet és a fűszereket, forraljuk lassú tűzön, majd forrás után vegyük le a tűzről. Kanalazzunk a felvert tojás sárgákhoz egy keveset a forró tejes keverékből.
- Az előző pont hőkiegyenlítése fokozatosan adjuk hozzá tojás sárgákat a tejes keverékhez.
- Folyamatosan kevergetve melegítsük újra.
- Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a rumot és a lime héját.
- Öntsük turmixgépbe és mixeljük simára.
- Egy tölcsér és szita segítségével öntsük üvegekbe és hagyjuk kihűlni, majd zárjuk le.
- Hűtőben akár hat hónapig is eláll.
Aquavit

A skandináv ünnepi ital, ami pikáns fűszerezésének köszönhetően még a legnagyobb hideggel is képes megküzdeni. Sokféle variáció létezik – a kapor és a narancshéj gyakori összetevői –, bár általában a kömény a leggyakoribb.
Hozzávalók
- 2 teáskanál köménymag
- 2 teáskanál édesköménymag
- 2 teáskanál kapormag
- 1 teáskanál ánizsmag
- 1 teáskanál édenmag
- 700 ml vodka
- 2 csík citromhéj
Így készül
- Enyhén törjük össze az összes fűszert egy mozsárban, hogy elősegítsük az ízek felszabadulását.
- Tegyünk mindent egy tégelybe, majd zárjuk le és jól rázzuk fel.
- Hagyjuk állni három napig. Kóstoljuk meg, és ha az aromák még nem elég erősek, akkor hagyjuk tovább állni. Korlátlan ideig eláll.
Újragondolt limoncello

Egy igazán ízletes, frissítő verziója a klasszikus limoncellónak. Tökéletes aperitif, főleg ha habzóborral keverjük össze.
Hozzávalók
- 600 milliliter vodka vagy gin
- 2 rúd citromfű, összetörve
- 3 citrom héja
- 3 lime héja
- 500 g cukor
Így készül
- Öntsük a vodkát vagy a gint egy literes üvegbe, adjuk hozzá a citromfüvet, a citrom és a lime héjat, majd zárjuk le és hagyjuk állni egy hétig.
- Tegyük a cukrot és 400 milliliter vizet egy nagy edénybe mérsékelt tűzre, és keverjük addig, amíg a cukor fel nem oldódik.
- Kapcsoljuk le a tüzet, és hagyjuk hűlni öt percig, majd öntsük az üvegekbe.
- Zárjuk le, és hagyjuk állni egy hétig.
Szerecsendió szirup

Remekül passzol koktélokhoz, palacsintákhoz vagy fagylaltokhoz. Buborékos vízzel pedig mennyei ital lesz belőle.
Hozzávalók
- 330 gramm porcukor
- 170 gramm világos barna cukor
- 2 egész szerecsendió, összetörve
Így készül
- Tegyük a cukrot és 350 milliliter vizet egy közepes edénybe és forraljuk fel lassú tűzön.
- Adjuk hozzá a szerecsendiót, és pároljuk pár percig, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- Töltsük az egészet egy üvegbe, majd hűtsük le. Hűtőben legalább egy hónapig eláll.
Málna-citromfű limonádé

Egy frissítő ital, ami tökéletes párt alkot buborékos vízzel. De palacsinták és más édességek tetején és megállja a helyét.
Hozzávalók
- 200 gramm porcukor
- 240 milliliter almaecet
- 1 citromfű rúd
- 250 gramm málna, finoman összetörve
Így készül
- Tegyük a cukrot és az ecetet egy edénybe és lassú tűzön forraljuk fel.
- Dörzsöljük meg enyhén a citromfüvet, hogy felszabaduljon belőle az íze és az illata.
- Tegyük egy üvegbe a málnával együtt.
- Öntsük a tetejére a meleg, édesített ecetet, majd hagyjuk kihűlni.
- Pihentessük 24 órán keresztül.
- Öntsük a keveréket egy üvegbe.
Címlapfotó: Serhii Ivashchuk / Shutterstock