Hogyan tároljuk a pezsgőt? Fektetve vagy állítva?

2023. március 02.

Alapvetően meghatározza az élményt, hogy kibontás előtt hogyan tároljuk a pezsgőt. Szakértő mondja el az apró trükköket.

A winemag.com boros platform egy cikkében szakemberek segítségével annak járt utána, hogyan tároljuk a pezsgőt, hogy az minél tovább megőrizze aromáit, frissességét. A válasz tulajdonképpen egyszerű, hiszen – mint azt a megkérdezett Walker Stangis nevű kereskedő frappánsan összefoglalta – „tárolás szempontjából a pezsgő és a champagne buborékos bor”. Az alábbiakban természetesen összefoglaljuk, mindez konkrétan mit jelent a gyakorlatban.

Hogyan tároljuk a pezsgőt rövid ideig?

Megfelelő hőmérséklet és páratartalom

A pezsgő legjobban egy sötét, hűvös helyen érzi, ahol a hőmérséklet és a páratartalom viszonylag állandó. Előbbi esetében ez ideálisan 12-14 Celsius fokot jelent. A borospincék többsége ezt kiválóan tudja, ennél eggyel olcsóbb megoldás a borhűtő.

Fektetve vagy állítva?

Bár egyre terjednek az alternatív palacklezárók, a pezsgősüvegek többségének nyakában még mindig parafadugó található. Ezeknél a dugóknál is szempont, hogy nedvesen tartsuk őket, ugyanis ha kiszáradnak, megnő áteresztő képességük. Pezsgőnél ez azt jelenti, hogy a levegő beszökik, a szén-dioxid pedig kiszökik – mindkettő ront az élvezeti értéken. A pezsgőket ezért alapvetően szintén fektetve kell tárolni, a rövid idejű (1-2 hónapos) tárolás esetén mindazonáltal nincs még ennek jelentősége. (Annál is inkább, mert valamit a palack nyakára húzott celofán is véd.)

Fénytől távol

A pezsgő, ha lehet, még a buborék nélküli (tehát csendes) boroknál is érzékenyebb az UV-sugárzásra és a rázkódásra. Fokozottan óvjuk ezektől a palackot!

Hogyan kell elrakni a pezsgőt hosszú időre?

Akárcsak a csendes borokat, bizonyos pezsgőket szintén érdemes hosszú ideig eltenni. Ezalatt aromáik beérnek, elérik csúcsformájukat. Ez különösen igaz az úgynevezett évjáratos, vagyis Vintage pezsgőkre. Az évjáratos pezsgőknél csak a feltűntetett évjáratban szüretelt szőlő kerülhet az alapborba és így a palackba. Ellentéte a Non-vintage, vagyis a nem évjáratos. Ebben az esetben több évjáratot házasítanak össze.

Bárhogy is legyen, két kivétellel ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a rövidtávú tárolásnál. Sötét, állandó páratartalmú és hőmérsékletű, rázkódásmentes hely az ideális. A két különbség: a hőmérséklet, ami itt inkább 13 fok körül legyen, valamint az, hogy lehetőség szerint fektessük a palackot.

Minden pezsgő életében eljön a pillanat, hogy kibontják. Az is előfordul, hogy nem fogy el egyszerre. Arról, hogy mennyi ideig élvezhető egy pezsgő kibontás után, ide kattintva lehet olvasni.