Meddig iható a kibontott pezsgő?

2023. február 08.

Meddig élvezhető a kibontott pezsgő és mikor illannak el belőle végleg a buborékok és az ízek?

Nemrég írtunk cikket arról, mennyi ideig őrzi meg minőségét a bontatlan palack pezsgő. Legalább ilyen érdekes kérdés azonban, hogy felbontás után mennyi ideig fogyasztható a pezsgő. Hiszen még a legjobb italokkal is előfordul, hogy nem fogynak el egyszerre. A The Drinks Business italokkal foglalkozó „szaklap” járt utána a dolognak egy cikkben. Szerintük a kibontott pezsgő még másnap is jó, és általában 3-5 napig még élményt jelent az elfogyasztása. (Ezzel együtt természetesen ők is azt javasolják, lehetőleg azonnal igyuk meg az egészet.)

3-5 nap után távozik belőle az összes buborék és vele együtt az ízek is elillannak. Ez az állapot könnyedén felismerhető. A pezsgőkre jellemző (a második erjesztésből adódó) kekszes, toastos illatokat felváltja egy szúrósabb szag. Mindeközben az ital íze is ellaposodik.

Ahhoz, hogy a felbontott pezsgő minél tovább megőrizze frissességét, a hűtőszekrényben kell tárolni. A „kiskanál a palackban” technika, amivel állítólag megmenthető a szénsav, egy mítosz, nem működik. Léteznek speciális lezárók, amik megakadályozzák, hogy a buborékok elszökjenek – ezek azonban jóval drágábbak egy kiskanálnál.

Címlapfotó: Pavelis / Shutterstock