5 kiváló bor húsvétra a Vince ajánlásában

2024. március 27.

Igazi ünnep lesz a húsvét ezekkel a borokkal, amik az ünnep hagyományos ételeihez kiválóan illenek.

Balassa Szent Tamás Furmint 2021 – Ertl Flóra, a Vince márkaigazgatója

A húsvéti sajttálak, vendégváró, ropogós házi pogácsák remek kísérője lehet ez a furmint, ami a legutóbbi Vince Borműhelyen (is) belopta magát a szívembe.  Elegáns, krémes, komplex, olyan páratlan furmint, amit az ember hosszú évek múltán is jóleső melegséggel a szívében emleget; aminek kóstolásakor pontosan fel tudja idézni, hogy hol volt, kikkel és milyen alkalomból fogyasztotta elsőként. A 2021-es Szent Tamás furmint a Vince Magazin szakmai vaktesztjén kiemelkedő minősítést és 5 csillagot szerzett, ezzel maga mögé utasítva a mezőnyt. Szeretettel ajánlom az ünnepi asztalra, az ételszentelő kosárba vagy a locsolkodók köszöntésére. Sőt, igazából nem csak húsvétra ajánlom, hanem az év 365 napjának mindegyikére!

MAINYÚL Rajnai rizling 2022 – Geri Ádám, online szerkesztő

Túlzás nélkül állítható, a Budapest 6. kerületi bérházainak egyikében működő MAINYÚL az egyik legkülönlegesebb borászat a világon. (Ebben a cikkben írtunk róla bővebben.) A 2022-es rajnai rizling a durvaseprőről történt lefejtés után 9 hónapot ért tölgyfahordóban finomseprőn. 2023 júniusában került a palackba. Illatában citrusokat, virágokat idéz. A korty telt, már kezdenek kialakulni benne az érett rajnaira jellemző petrolos jegyek. Közepesnél valamivel magasabb alkohol és hosszú lecsengés jellemzi még. Ami az étel-bor párosítást illeti, a borászat nevéhez méltó módon passzol a húsvéti fogásokhoz. Ezen belül is különösen a sóban pácolt sonkát, a füstölt halat és a lazactatárt „szereti”.

Jammertal Borbirtok Ars Poetica Pinot noir 2017 – Nagy Beatrix Viktória, sales asszisztens

A villányi Jammertal Borbirtok pinot noir tételét ajánlanám, melynek illatában dominál a csokoládé és a meggy, a kortyban pedig a gyümölcsösség kellemesen visszaköszön. Komplex, hosszú lecsengésű, egyensúlyos tétel. Remek kísérője lehet a húsvéti menünek.

Benedek Pince Epreskert Chardonnay 2023 – Tiefenthaler Eszter, szerkesztő

Könnyed chardonnay a Mátrából, a Gyöngyöstarján melletti Epreskert dűlőből. Péter már a negyedik generációt képviseli a családi borászatban, ami 16-17 hektáron terül el. A szőlőt vulkanikus talajon, komoly hozamkorlátozással, ökológiai gazdálkodással termesztik, a bort spontán erjesztik, majd tartályban érlelik a seprőn. Igazi tavaszi bor, tele érett trópusi gyümölcsökkel és a zamatos citrusokkal, a végén kis ásványos lecsengéssel. Ez a chardonnay tökéletes kísérője a délutáni családi, baráti beszélgetéseknek és jól passzol a húsvéti sonkához is.

Losonci Bálint Roger Zöldveltelini 2021 – Vancsik Ivett, Főszerkesztő, Vince Magazin

Zöltveltelini, héjon erjesztve, hordóban érlelve, kénezés nélkül palackozva? Igen, igen igen, igen! A mátrai Losonci Bálint organikusan művelt szőlőjéből egy, a legjobb értelemben vett natúrbort ajánlok mindazoknak, akik szeretik feszegetni a határokat és készen állnak egy igazán egyedi és lenyűgöző élményre. Elképesztően koncentrált, a szájban tűzijátékként robbanó ízbomba: frissítően savhangsúlyos, gyümölcsös és gyömbéres-fűszeres, igazi tavaszköszöntő örömbor.

Címlapfotó: ALEXANDRA TORRO / Unsplash