Világhódító útra indult a szőlőfajta, amit a magyarok alig ismernek
Hűvös területeken pezsgő vagy jégbor is készülhet belőle, míg melegebb vidékeken gazdag, testes vörösbor alapanyaga lehet.
Japán északi szigetén, Hokkaidón olyan szőlő terem, ami még az országon belül is ritkaságnak számít. A Yamasachi nevű fajtát a hideg éghajlat és a kísérletezés szülte – és bár közel ötven éve létezik, a világ alig hallott róla.
A történet az 1970-es évekbe nyúlik vissza, amikor Ikeda városát a japán kormány kísérleti borvidékké nyilvánította. A cél az volt, hogy olyan hibrid szőlőfajtát hozzanak létre, ami kibírja Hokkaido szélsőséges teleit. Miután a francia eredetű Kiyomi szőlő termesztése kudarcba fulladt, a kutatók több mint húszezer keresztezés után 1978-ban kifejlesztették a Yamasachit. Ezzel olyan szőlő született, ami akár mínusz 35 Celsius-fokot is képes átvészelni, és mélyvörös színű, karakteres bort ad.
A szőlő 2006-ban kapta meg a hivatalos japán fajtaelismerést, az OIV (International Organisation of Vine and Wine – Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) viszont csak 2020-ban regisztrálta. Hokkaidón még akkor is mindössze tíz borászat termesztette – köztük az Ikeda városában működő Tokachi Wine, amely ma is a Yamasachi egyik legfontosabb termelője.
A Hokkaidói Kereskedelmi Hivatal (JETRO) vezetőjét, Furuhata Tadashit idézve a The Drinks Business azt írta, a Yamasachi „rendkívüli hidegtűrésével és magas savtartalmával” válhat a jövő egyik legfontosabb klímaálló fajtájává. A borászok remélik, hogy egyszer a világpiacon is teret nyer, ám egyelőre a mennyiség és az ismertség is nagyon korlátozott.
A helyi sommelier-k és borszakértők szerint minden esetre a fajtában óriási potenciál rejlik. Hűvös területeken pezsgő vagy jégbor is készülhet belőle, míg melegebb vidékeken gazdag, testes vörösbor alapanyaga lehet.
A JETRO az utóbbi években igyekezett növelni a Yamasachi ismertségét Ázsiában. 2024-ben Szingapúrban, majd 2025-ben Hongkongban szerveztek borbemutatókat és tanulmányutakat. Mindez azonban még csak az első lépés. A hokkaidói borászatok többsége kisméretű családi vállalkozás, ezek nehezen tudnak exportálni. Ennek ellenére a Yamasachi lassan, de biztosan elindult a nemzetközi piac felé – Japán egyik legizgalmasabb, felfedezésre váró szőlőjeként.
Címlapfotó: Maja Petric / Unsplash