A Szent György-hegy csodái

2023. július 27.

A Balaton jóval túlmutat a zimmer feris strandturizmuson: számos boros- és pazar gasztrohely várja az idelátogató turistákat. Mutatjuk, mit nem érdemes kihagyni, ha a Szent György-hegy környékén járunk!

A bázakerettyei Bonne Chance-nál vallják, hogy a hazai turizmus jövőjét azok a helyek jelentik, ahol az ember ki tud kapcsolni az állandó rohanásból. Ahol megelégszik a természet szépségeivel, azzal, ha kirándulhat egy jót, vagy ha néhány semmibe bámulós órát el tud tölteni egy pohár bor társaságában. Mindenre persze nemcsak a Zalában lelhetünk rá, hanem például a Balaton környékén is.

Mondjuk úgy, hogy a Szent György-hegy az utóbbi egy évtizedben vált igazán felkapott hellyé. Míg sokáig néhány kispince mellett jóformán csak a Szászi Birtokon, vagy a Horvát Pincénél lehetett bort kóstolni, az utóbbi években azért szépen felfejlődött a kínálat. De ne siessünk ennyire előre, hiszen természetjárást is ígértünk!

A tanúhegyek a régmúlt földtörténetének őrzői: mintegy 260 millió évvel ezelőtt kezdődött el a Balaton-felvidék mai arculatának kialakulása. Az idők során vulkánkitörések sorozatának eredményeképpen bazalt és bazalttufa rétegek rakódtak le, a környező pannon-üledék lepusztulásakor a bazaltsapka által védett területek kiemelkedtek környezetükből, melyek magassága így a korábbi felszínről tanúskodik.

Ha túráznánk egy jót

A Badacsony szomszédságában húzódó alacsonyabb, jól bebarangolható Szent György-hegy az utóbbi években vált a nyaralók kedves állomásává. A Kéktúra egy könnyedebbre hangolt, 17 km-es útvonallal csábítja a lelkes amatőr turistákat. Persze, ezt jelentősen lerövidíthetjük, ha nem Tapolcáról indulunk, hanem a Lengyel-kápolna melletti – az elmúlt években szépen felújított – Tarányi présháztól. Azon olvasóink kedvéért írjuk, akik korábban már jártak itt, hogy ne készüljenek úgy, hogy majd a Tarányiban ebédelnek egy jót túra előtt: az étterem idén ugyanis bezárt. Felfrissülhetünk az Oroszlános-kútnál, majd irány az erdő: a fák lombja alatt nemcsak a nap melege, de a szúnyog sem talál meg. A kéket követve felkapaszkodhatunk a bazaltorgonák fölé, majd kényelmesen visszaereszkedhetünk a kialakított lépcsőkön, és elindulhatunk Tapolca vagy Kisapáti irányába.

A legenda szerint a hegy lakóit sokáig egy sárkány tartotta rettegésben. Történt aztán egyszer, hogy megbetegedett, és egy hegymagasi asszony kúrálta gyógyfüveivel. Hálából ezután mindig segítette a falubélieket, majd amikor eljött az ideje, utolsó leheletével még jégbarlanggá változtatta azt az üreget, ahol lakott. Egy másik legenda szerint viszont maga Szent György végzett a sárkánnyal, amely a hit minden rosszon való győzedelmeskedését hivatott szimbolizálni.

Ha bort kóstolnánk

Állandó nyitva tartással kevés helyet üzemel a hegyen, így érdemes érkezésünk előtt egy nappal körbetelefonálni, hogy melyik borász tud bennünket fogadni. Bár sokféle a kínálat, és borkészítés szempontjából is igen változatos az itteni termelők hada, egy valamiben mégiscsak megegyeznek: a természetközeliség mindenki borában visszaköszön. A Bencze Birtok (biodinamikus borkészítés) vinotékája idén hibrid megoldással fogadja a látogatókat. Vannak olyan napok, amikor nyitva vannak, ezt a honlapjukon ellenőrizhetjük. Gilvesyhez (organikus) érdemes bejelentkezni, de ha jól ütemezünk, az is lehet, hogy éppen belecsöppenünk a Bohém Légyott közepébe. A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet (organikus) elsősorban a vörösborok szerelmeseinek ajánlott, ám felkészültek a nyári forró hónapokra is: idén pinot gris narancsbor, sangiovese rozé és pezsgő egészíti ki a kínálatot a szokásos felhozatal mellett.

Ha ennénk valami finomat

Jópár éve már, hogy a Szászi Birtok nemcsak borokban jeleskedik, hanem konyhát is visz. Klasszikus, borvidéki fogásokra érdemes itt felkészülni. A házias ízek és az újdonságok kedvelőinek ajánljuk a Pál Pincét, amely alig pár hete nyitott meg kapuit. A borkínálat spektruma kevésbé mozog széles skálán mint a többieknél, azonban a borok mellé haraphatunk is valamit a házaspár által üzemeltetett pincészetnél. Ha a hegy gasztronómiájáról van szó, megkerülhetetlen a Pap Wines. Indiai ízek, és idén már natúr borok alkotják a sokoldalú vendéglátást. Ugyan szabad asztaluk akadhat, előre foglalni azonban mindenképpen érdemes. Azért, hogy a világból való kikapcsolódás még inkább zavartalan legyen, vannak náluk olyan időszakok, amelyekben nem fogadnak kisgyermekkel érkező vendégeket.

Szerző és fotók: Kalmár Borbála