90 éves a japán ital, ami szép lassan lekörözi a sakét

2024. október 08.

A világon egyre többen választják az “új” jövevényt és erre megvan a jó okuk.

A 2024-ben alapításának 90. évfordulóját ünneplő Nikka Whisky – és így lényegében a japán whisky-ipar, mint olyan – Masataka Taketsurunak köszönheti a létezését. A vállalat alapítója 1894-ben született Takeharában, Hirosima prefektúrában.

Ahogy a Decanter kiemeli, Taketsuru az első világháború utolsó évében, 1918-ban az oszakai Settsu Shuzo szeszesitalgyártónál kapott állást. Ezután Skóciába küldték, hogy megismerkedjen az ottani whiskykultúrával. Taketsuru volt az első japán ember, akinek erre lehetősége nyílt: akkoriban a két ország közötti távolságot több mint ötven napig tartott megtenni.

A férfi itt sajátította el a whiskykészítés fortélyait. Gyakornoki ideje alatt egy kézikönyvet is készített a folyamatról. Japánba visszatérve, az első világháborút követő katasztrofális gazdasági helyzet miatt majdnem letett a whiskyfőzéssel kapcsolatos terveiről.  Szerencsére találkozott Shinijiro Toriival, aki a Kotobukiyánál – mai nevén Suntory – dolgozott. Ő 1923-ban felkérte Taketsurut, hogy felügyelje egy lepárlóüzeme építését. 1929-ben, immár az új főzde vezetőjeként Taketsuru készítette el Japán első whiskyjét, a Suntory Shirofudát.

A japán whisky megszületése és tündöklése

Ezután egyenes út vezetett a Dai Nippon Kaju nevű cég 1934-es megalapításáig. A japán whisky megszületését hagyományosan ehhez a dátumhoz szokás kötni. Az ország első, Taketsuru által tervezett kisüstjét 1936-ban állították üzembe a Yoichi lepárlóüzemben. Az első Nikka Whisky 1940-ben került kereskedelmi forgalomba. A Nikka – ami a Nippon Kaju rövidítése – hamarosan a cég hivatalos nevévé vált.

A Nikka Whisky első kiadását követően a Yoichi üzemben 1956-ban elkészült a Nikka Black is, ezt 1962-ben a Super Nikka követte. Taketsuru 1969-ben megalapította második lepárlóüzemét, a Miyagikót is. Ez a hely két Coffey lepárlójáról vált ismertté, amelyeket egyenesen Glasgow-ból importáltak, és lehetővé tették a folyamatos lepárlást, így növelve a Nikka termelési kapacitását.

Taketsuru 1979-ben bekövetkezett halála után a Nikka tovább fejlődött. A1980-as években olyan egyedi kiadványokat dobott piacra a vállalat, mint a világhírű Nikka from the Barrel. A vállalatot 2001-ben az Asashi vásárolta fel, és ma Japán második legnagyobb whiskygyártója a Suntory után.

A nemzeti ital, a saké mellett a japán whisky mára egyértelműen a szigetország legkedveltebb italává és exportcikkévé nőtte ki magát. 2021-ben 127 millió japán whisky készült, ez már több, mint harmada a saké termelésnek, ami jelenleg évi 300 millió liter.

Címlapfotó: Mathew Schwartz / Unsplash