Whisky-rajongók, figyelem!

2023. március 10.

Két különleges japán whisky és további újdonság érkezését jelentették be 2023 tavaszán.

Rövid időn belül három újdonsággal is megörvendeztetik a whiskyk szerelmeseit az ázsiaiak. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be

Két új, különleges japán whisky

A Nikka japán whiskygyártó két új izgalmas tételt is piacra dobott. A szaké ízei és aromái által inspirált Yoichi Single Malt Aromatic Yeast a jellegzetes, tőzeges-gyümölcsös, a Yoichi Single Malt egy virágosabb, aromásabb változata az italnak.

Yoichi Single Malt Aromatic Yeastben kerti virágok, citrusok, dinnye és ananász aromái találkoznak a mentás-gyógyszeres aromákkal. A gazdag tőzeges, földes ízvilág egy gyógynövényesebb karaktert ad, kivivel és árpacukorral. A befejezés fűszeres és sós, a fehér szőlő finom édessége pedig kiegyensúlyozza a füstös tónusokat– írja a Decanter.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nikka Whisky EU (@nikkawhiskyeu) által megosztott bejegyzés

A Miyagikyo Single Malt Aromatic Yeast világos és élénk. Az eredeti Miyagikyo Single Malthoz hasonlóan malátaárpás jegyek jellemzik, de a vanília, a citromhab, a banán és puding, az őszibarack és a körte ízei is megjelennek a fás-fűszeres aromák mellett. Könnyedebb és világosabb, mint a klasszikus változat – hangzik jellemzés. A hosszú lecsengés szintén gyógynövényes, réti virágokkal és gyömbérszirupban párolt körtével teszi teljessé az ízélményt.

Külön érdekesség, hogy mindkét whiskyből mindössze 4800 palackot adtak ki Európában.

Hamarosan meghódíthatja a piacokat a dél-koreai whisky

A 2023 elején bemutatott Ki One Tiger Edition az első olyan whisky, amit Koreában cefréznek, erjesztenek, desztillálnak és érlelnek. Az ital gyártója, a Three Societies Distillery szerint a whisky „olyan jellegzetes helyi ízeket mutat, amikre a koreaiak büszkék lehetnek” – írja a The Drinks Business. Az említett helyi ízek közé sorolja a cikk a banánt, a barackot és a hosszú fűszeres lecsengést.

A szóban forgó single malt az elejétől a végéig Dél-Koreában készül. Az első, 1506 palackból álló sorozat az Egyesült Államokba, Tajvanra, Japánba, Szingapúrba és Hongkongba kerül. A gyártó ígérete szerint a whisky hamarosan Kanadába és Európába is eljut.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Three Societies Distillery 쓰리소사이어티스 증류소 (@three_societies) által megosztott bejegyzés

A 2020 júliusától érlelt koreai whisky a Three Societies közleménye alapján tele van „tölgyességgel és egy tál nyári gyümölcssaláta hangulatával. Az ízben a vaníliarúd és a lédús őszibarack táncol a nyelven, mielőtt a keleti fűszeresség átvenné az uralmat. A kortyon végighúzódó fűszerek végül átadják helyüket az árpacukornak és a tölgyfaerdőnek”.

A Three Societies vezérigazgatója, Bryan Do így nyilatkozott: „Azért választottuk a Ki One nevet, mert ez a koreai nyelvben két jelentéssel bír: kezdet és remény. Ez a két téma tökéletesen összefoglalja a szellemiségünket, mivel a koreai single malt whisky útjának kezdetén vagyunk.”

Dél-Koreában a whisky-helyzet igen feszült volt az elmúlt évek során: 2019-ben a Diageo úgy döntött, bezárja az Icheonban található whiskyüzemét, az alacsony kihasználtságra és költségcsökkentésre hivatkozva. „Az Icheon termelésének túlnyomó többsége exportra készül, ezért a termelést közelebb helyezzük az ázsiai-csendes-óceáni térség keresleti piacaihoz, köztük Japánhoz és Vietnámhoz” – magyarázta akkor Robert Rhee, a Diageo Korea ügyvezető igazgatója.

Rá egy évre aztán az Edrington Korea szintén bejelentette, hogy bezárja a helyi üzemét. Az anyavállalata, a The Macallan szerint „a koreai piacon működő üzleti modell felülvizsgálata után” hozták meg a döntést. A Ki One vezetői azt remélik, hogy új színt visznek most az elmúlt évek során kissé megkopott koreai whisky-iparba.

Címlapfotó: Mathew Schwartz / Unsplash