Ünnepeljük idén a Kávé Világnapját pékségben, nem fogjuk megbánni!

2023. szeptember 29.

A Julius Meinl kávémárka és a Jókenyér pékség idén különleges ajándékkal várja a kávé szerelmeseit október első napjaiban.

Október 1. világszerte piros dátum a kávé rajongóinak. 2015 óta ezen a napon ünneplik a Kávé Világnapját. Az idei évben igazán különleges ünnepben lesz részük a kávé magyarországi szerelemeseinek – ráadásul két teljes napon át. Ha október 1-2-án ellátogatunk egy Jókenyér üzletbe és iszunk egy csésze Julius Meinl kávét, megajándékoznak minket egy 1+1 kuponnal. Ezzel a kuponnal később visszatérve megoszthatjuk barátunkkal, szerettünkkel a kávézás élményét.

piros kávéscsésze, körülötte felirat
Fotó: Julius Meinl

Hogy a Julius Meinl részt vesz a Kávé Világnapjának ünneplésében, az nem meglepő. Az osztrák alapítású cég 1862 óta a bécsi kávéházi kultúra nagykövete. Európában ők voltak az első professzionális kávépörkölők. Ma már több mint 70 országban rendelkeznek kereskedelmi partnerekkel. Magyarországon bő évszázada vannak jelen, első budapesti kávépörkölőjüket 1910-ben nyitották Ferencvárosban. „A Julius Meinl hármas jelszava a tradíció, az innováció és a minőség. A vállalat a mai napig a Meinl család tulajdonában van. Bár már több, mint 1000 embert foglalkoztatnak, a családtagok ugyanúgy kiveszik a részüket a munkából. Úgy gondolják, ez a tradíció, a több generáció által felhalmozott tudás valódi értéket képvisel” – magyarázza Takács Péter, a Julius Meinl Magyarország ügyvezető igazgatója.

férfi öltönyben, mosolyog
Takács Péter, a Julius Meinl Magyarország ügyvezető igazgatója
Fotó: Julius Meinl

Az idei Kávé Világnapja többszörösen is jeles alkalom a vállalatnak. A Generations Program keretében Ugandában 100 farmernak összesen 7000 órányi képzést nyújtanak a kávétermesztési technikák fejlesztését és a fenntartható vállalkozások létrehozását támogatandó. Szintén október 1-hez igazítva kerül bemutatásra világszerte a Julius Meinl új, „The Originals” névre keresztelt, kizárólag bio Fair Trade alapanyagból összeállított termékcsaládja. „Az állandó magas minőség kiemelten fontos számunkra. Ezt csak fenntartható működéssel lehet elérni, ezért ez a szemlélet kezdetek óta jellemzi a céget. A Julius Meinl volt például a világon az első, ahol megjelent a komposztálható kávékapszula. Most a fenntarthatóság újabb mérföldkövéhez értünk a bio fair trade sorozatunk bevezetésével” – teszi hozzá Takács Péter. A vendéglátóegységek részére kínált „The Originals” márka három összeállításban készül: Belvedere Blend (100 százalék Arabica), Gloriette Gold (80 százalék Arabica, 20 százalék Robusta), Danube Delight (60 százalék Arabica, 40 százalék Robusta).

zöld növény, piros bogyók
Fotó: Julius Meinl

Julius Meinl + Jókenyér = fenntarthatóság

A fenntarthatóság, a kompromisszummentes minőség mentén jön be a történetbe a Jókenyér. Az 1995-en Solymáron alapított pékséggel ezen értékek mentén immár 15 éve szoros, szinte baráti kapcsolatot ápol a Julius Meinl Magyarország. „Mindkét esetben családi vállalkozásról van szó, ahol kezdetektől fontos a fenntarthatóság. Nekünk már az üzemünk is ennek szellemében épült, a nap végén megmaradó pékárunkat pedig az első pillanattól felajánljuk segélyszervezeteknek. Emellett fontos küldetésünk, hogy edukáljuk az embereket az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében” – sorolja a kapcsolódási pontokat Ludwig Klára, a Jókenyér alapító-tulajdonosa. Nem véletlenül már a legelső üzletükben is kizárólag Julius Meinl kávét kínáltak. „A kiváló minőségű, adalékmentes kenyereink mellé olyan kávémárkát kerestünk, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak. Nem volt kérdés számunkra, hogy a Julius Meinl lesz a partnerünk, mást nem is próbáltunk ki.”

szemüveges nő korlátnál
Ludwig Klára, a Jókenyér alapító-tulajdonosa
Fotó: Jókenyér

A két partner folyamatosan keresi az innovatív együttműködési lehetőségeket, ennek egy újabb jelentős állomása az október 1-2-ra szervezett közös akció. A Jókenyér lesz az első magyarországi Julius Meinl partner, ahol bevezetésre kerül a The Originals termékcsalád, azon belül is a Belvedere Blend. „Az én személyes döntésem volt, hogy a három közül ezt kínáljuk a boltokban. Mostantól kezdve ezt vehetik meg a vásárlóink a termékeink mellé” – árulja el a titkot Ludwig Klára.

barna kenyér félbevágva
Fotó: Jókenyér

Takács Péter szerint a Jókenyér és a Julius Meinl partnersége túlmutat önmagán. „Ha az ember bemegy a Jókenyérbe, eszik valamit és iszik hozzá egy csésze Julius Meinl kávét, nem csak zsömlét és italt kávét kap. Ennél sokkal többet. Egy történetet, egy szemléletet, amit szeretettel nyújtunk át. Azt gondolom, ha elérjük, hogy ezzel azonosuljanak vevőink, egy kicsit máris sikerült jobbá tenni a világot.”

2023. október 1-2-án mindenkit sok szeretettel várnak a Jókenyér üzletekbe egy finom péksüteményre és egy kávéra. Aki ezeken a napokon a Jókenyérben iszik egy csészével, azt megajándékozzák egy 1+1 csésze kuponnal. Így válik valódi ünneppé a Kávé Világnapja!

(támogatott tartalom)
Címlapfotó: Julius Meinl