Erre a hírre az is kávét fog inni, aki eddig nem szerette

2024. április 25.

Megdöbbentő eredményt hozott egy hatéves, a kávé egészségügyi hatásait vizsgáló egyetemi kutatás.

Egy új, nagyszabású tanulmány több mint 1700, első, második vagy harmadik stádiumú vastagbélrákban szenvedő beteg adatait vizsgálta. Az áttörést jelentő eredmények szerint a kávéfogyasztóknál sokkal kisebb valószínűséggel újult ki a betegség – írja a Daily Coffee News.

A Hollandiában végzett, mintegy hatéves kutatás eredményei azt mutatják: azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak kávét, szignifikánsan kisebb volt az esélye a vastagbélrák kiújulásának. A tanulmány nem csak a rákbetegek számára bíztató. A bármilyen más okból bekövetkező halál előfordulása is csökkent azokhoz képest, akik nem ittak kávét.

Az International Journal of Cancer című folyóiratban közzétett tanulmány újabb bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás segíthet megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket. Egy korábbi, a Harvard kutatóinak vezetésével készült, 2020-ban közzétett tanulmány szerint az előrehaladott vagy áttétes vastagbélrákban szenvedő kávéfogyasztóknak 11%-kal magasabb volt az esélye a túlélésre.

Az új kutatás nem kevesebbet állít mint azt, hogy akik naponta több mint négy csésze kávét ittak, közel egyharmadával (32%) volt kisebb a valószínűsége annak, hogy a vastagbélrák a kezelést követően visszatér. A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói által vezetett csapat a bármilyen egyéb okból bekövetkező halálozást vizsgálva arra jött rá, hogy a napi 3-5 csésze a legoptimálisabb tartomány a hosszú élethez.

Címlapfotó: John Schnobrich / Unsplash