A kéknyelű rajongók májusban ünnepelhetnek

2024. április 24.

A Kéknyelű Piknik a badacsonyi Kéknyelű bor fesztelen ünnepe, zenével, gasztroélménnyel, mesterkurzussal, szakmai beszélgetésekkel várja a bor és a Balaton szerelmeseit a Badacsony mellett található Istvándy Ligetbe, Káptalantótiban. 

2024. május 11-én szombaton 15 órai kezdettel hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált Kéknyelű Piknik sétáló kóstoló. A káptalantóti Istvándy Ligetben zajló rendezvény célja, hogy újra közös nevezőre kerüljön, mit is jelent a szőlőfajta Badacsonynak és a Badacsonyi Borvidéknek.

2022-től Istvándy Gergely kezdeményezésére létrejött az ÍZBANK, amelynek referencia borainak kiválasztása a Kéknyelű ÍZ-LELŐ szakmai vakkóstolón került sor. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre került ÍZ-LELŐN a badacsonyi kéknyelű bortermelők és nemzetközi tapasztalattal rendelkező borszakértők bírálták a kéknyelű tételeket. Az öt legjobbnak tartott tételből pedig 50-50 palack megőrzésre került az ÍZBANK BORSZÉFBEN, mely egyfajta bor trezorként szolgál a jövő badacsonyi borászainak referencia mutatásra. Az így létrejött gyűjtemény akár évtizedek múlva is visszakóstolható.

Az ÍzBank kapcsán megszületett a borkultúráért alapítvány, a Vinum Benedictum (áldott bor). Ez a platform lehetőséget ad a fajta iránt elkötelezetteknek, hogy támogassák e nemes ügyet. A támogató partnereket az esemény előtt 13 órakor szeretettel várja a rendezvény házigazdája és egyben az alapítvány kurátora, Istvándy Gergely egy rövid tájékoztató és kóstoló keretén belül. 

Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel, készítőik által. A résztvevők megkóstolhatják a badacsonyi borászatok kiválóságait és elmerülhetnek a szakma nagyjaival. A borok a készlet erejéig fogyaszthatók.

A Kéknyelű Piknik kitelepülő borászatai

 • Sipos Borház és vendégház
 • Sabar Borház és vendégház
 • Edvi Illés Badacsony
 • Földi Bálint
 • Folly Arborétum és Borászat
 • Istvándy Pincészet
 • Éliás Birtok
 • Büttner Borászat
 • Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Az idei mesterkurzuson a TOP 5 kéknyelű bor szakmai bemutatása és stíluskóstolóján belül kerül kielemzésre minden tétel Orodán György CEWI előadóval, head sommelier-vel.

A kulináris élményről a Tütü gasztrobusz gondoskodik, ezúttal a mediterrán-arab konyha ízei lesznek terítéken.

A külön erre az eseményre készült desszert pedig egy különleges kéknyelű csokoládé bonbon a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúrától.

Idén az eseményen a Kékvásár keretén belül, a résztvevőknek lehetősége adódik kék színű csecsebecséket vásárolni. A vendégkitelepülők portékái a Balaton színeiben pompáznak majd, ellátogat a Lazúr Műhely, Huff Bianka festőművész Balaton ihlette megvásárolható festményeivel, melyeket kifejezetten a Piknikre készülnek. Valamint Lengyel Zsuzsa keramikus gyönyörű szép, kék kerámiákat korongoz a vendégeknek szintén a piknik alkalmából.

A rendezvény kísérőprogramja a Dj a Ligetben, a naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Bor Műhelyben.

A jegy ára 18 900 Ft/fő.

Piknik menü és a jegy tartalma

 • Tütü gasztrobusz menü: Marokkói marha tagine, Csirke tikka masala, Ratatoulle
 • Desszert: Kéknyelű BONBON
 • Az idei top 10 Kéknyelű bor kóstolása a badacsonyi borászatoktól
 • Mesterkurzuson való részvétel

További információ

ISTVÁNDY BIRTOK / Badacsony – http://www.istvandy.hu

Címlapfotó: Istvándy Pincészet