A Vince Juniálison kóstolható borok listája – 2. rész

2023. június 23.

Vince borkóstoló júniusban: a nyár egyik legizgalmasabb boros eseményének kiállító listája számos izgalmat rejt.

2023. június 23-án a békebeli vurstlik világa kell újra életre a megújult Városligetben. Ekkor zajlik a tavaly ősszel nagy sikerrel megrendezett Vince Gála nyári jóval kötetlenebb, lazább párja, a Vince Juniális.

Természetesen a borok tekintetében is a Vincétől megszokott magas színvonalat hozza a rendezvény. A Vince Juniálison kizárólag a Vince Magazin júniusi tesztjén legalább 4 csillagot szerzett pincészetek szerepelnek. (A boraik a belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolhatók.)

Kreinbacher Birtok (Somló)

Kreinbacher Tramini 2022

Közepes citromszín. Közepesen intenziv illat, kicsit viaszos, enyhén mézes, virágos, rózsás, barackos jegyekkel. Ízben száraz, közepesnél kicsit visszafogottabb sav, közepes test es alkohol jellemzi a szerkezetet. Aromáiban abszolút fajtajelleges, szépen hozza a traminire jellemző enyhen viaszos, mézes, rózsás, licsis, barackos jegyeket, melyek kis köves ásványossággal egészülnek ki. Tipikus tramini, amit nehéz ízlesesen összehozni!

Taschner Bor- és Pezsgőház

Taschner Soproni Korai Piros Veltelini 2022

Világos zöldessárga szín. Intenzív, friss, kicsit vegetális, füves, pikáns és fűszeres illat kis citrusossággal. A korty laza szerkezetű, könnyed, frissítő, ropogós savtartalmú, némi élesztőséggel, szénsavval a nyarat várva.

Skizo – Sike Balázs Pincéje (Badacsony)

Skizo Sauvignon blanc 2022

Tökéletes egyensúlyú, nagyon jól elkészített, kellően élénk, de inkább kontinentális stílusú, visszafogottabb aromatikájú sauvignon blanc, citrusokkal és nyári almával az ízben. Mindenképpen pluszpontot ér, hogy tájbor létére is hoz valamit a badacsonyi karakterből.

Skizo Pinot noir rosé 2022

Koch Borászat (Hajós-Baja)

Koch Szűretlen Extra Brut pezsgő 2020

Hagyományos erjesztésű, likőrözetlen Chardonnay nyerspezsgő, melyből a “finom seprő” nem lett degorzsálással eltávolítva, és semmilyen hozzáadott “expedíciós“ likőrrel megváltoztatva az eredeti természetes szőlőből és erjedésből kialakult íz és illat! Közepesen mély citromsárga színű, visszafogott illatintenzitású szűretlen száraz (extra brut) Chardonnay nyerspezsgő. Illatában megjelenik a narancs, a citrom, a zöldalma és a mogyoró. Ízében rendkívül feszes és frissítő. A kortyban a citromhús, a keserűcitrom, a zöldalma és a grapefruit dominálnak. Hosszú lecsengésű, kifejezetten száraz és magas savú pezsgő, amely eleganciájával varázsolja el a fogyasztót.

Koch Chardonnay Brut pezsgő 2021

Koch Chardonnay Extra Brut pezsgő 2020

Anonym Pince

Anonym Brut Evolution Összhang non vintage

Chardonnay (75 %) és Pinot Girs (25 %) házasításával készült méthode traditonelle pezsgőnk friss, gazdag gyümölcsösséggel, zöldalmás aromákkal, tele ezernyi buborékkal. A moderált dosage jól harmonizál a hosszú, minimum 3,5 éves palackérlelésből származó kekszes aromákkal. Gazdag, komplex tétel kerek, elegáns savakkal.

Anonym Brut Rosé Összhang non vintage

Androsics Birtok (Balatonboglár)

Androsics Birtok Királyleányka 2022

Tiszta halvány szalma sárga szín, citrom villanásokkal. Tiszta közepesen intenzív illatában, visszafogottan trópusi gyümölcsös jegyek, kevés szalma és őszibarack. Közepesnél kicsivel magasabb savérzettel és közepes testtel. A szájban viszonylag gyorsan tovatűnő korty gazdag fehérhúsú gyümölcsökben, melyeket kandírozott ananász és szárított barack egészítenek ki.

Androsics Birtok Olaszrizling Hegybor 2022

Androsics Birtok BalatonBor 2022

Androsics Birtok Sauvignon blanc 2022

Androsics Birtok Zenit 2022

Vylyan Pincészet (Villány)

Vylyan Pincészet Herka 2022

Nagyon friss, citrusos, zöld almás, könnyen elcsábító illat. Szájban is könnyed, élénk savtartalmú, igazán üdítő stílusú bor egy kis fanyarsággal és cseppnyi citrussal. Csak lazán!

Vylyan Pincészet Boszorkány 2022

Fiatal, lendületes, közepesen intenzív illat, friss virágokkal, citrusokkal és lédús almával. Élénk sav, könnyed test és alacsony alkoholszint jellemzi a bort. Ízében kedves, vidám gyümölcsös jegyeket találunk: élénk citrusok, lédús alma, kis szőlővirág, amelyek enyhe mézes karakterrel egészülnek ki. Lecsengése viszonylag sokáig tart. Élénk, vidám és kedves nyári bor.

Vylyan Pincészet Rozé Variáció 2022

Vylyan Pincészet Fehér Variáció 2022

Tornai Pincészet (Somló)

Tornai Pincészet Nagy-Somlói Zenit 2022

Határozottan ásványos, tűzköves illat; mögötte sokkal inkább herbás-vegetális, mint gyümölcsös aromák, amelyek a teltnek ható kortyot is meghatározzák: lestyán, koriander, ánizs, zöld mandula, mellette egy kis citromvelő, grépfrúthéj. Karakteres, de nem kifejezetten barátságos bor.

Bárdos Pincészet (Mátra)

Bárdos Pincészet MyMátra 2022

Intenzív illatában virágok, szőlő, cukorkásság. Közepes savérzet, egészen intenzív fehér húsú gyümölcsök – nektarin, őszibarack, körte. A test nem a habkönnyű kategória, ez inkább egy harapni való, lédús, gyümölcsös nyári fehérbor. Szép egyensúlyok, közepes hosszúság.

Vinatus Pince (Villány)

Vinatus Siller 2022

Közepesen intenzív, fiatal illatában érett szamóca, eper, szegfű és kis pillecukor érezhető. Közepes sav, könnyed test és alkohol jellemzi a száraz kortyot. Zamatában érett szamóca, eper, málna, cseresznye, szegfű, vérnarancs érezhető, kellemes, enyhén parfümös utóízzel. Populáris, jó ivású, könnyen fogyasztható nyári siller.