Nem Új-Zéland nyerte a világ legjobb sauvignon blanc-ja címet, hanem…

2023. április 23.

Nem Új-Zéland és nem is Franciaország szerezte meg a legjobb sauvignon blanc címet a fajta nem hivatalos világbajnokságán.

2023. március 14. és 16. között zajlott a Concours Mondial du Sauvignon verseny, vagyis a sauvignon blanc fajtából készült borok nem hivatalos világbajnoksága. Az 50 nemzetközi szakértő összesen 1210 nevezett tételt kóstolt a dél-afrikai Franschhoek városában.

A sauvignon blanc-t sokan Új-Zélanddal azonosítják. Valóban a klíma kedvez a fajtának, valamint évtizedek óta komoly munka zajlik az ültetvényeken és a marketingosztályokon egyaránt. Egy szó, mint száz: az új-zélandi sauvignon blanc borok nagyon népszerűek a számos díj pedig azt bizonyítja, kétségtelenül a világ élmezőnyébe tartoznak.

Ehhez képest a 2023-as világbajnokságon Ausztria tartolt. Összesen 85 érmet szereztek – mint steiermark.wine oldal felhívja a figyelmet, ebből nyolcvankettőt Stájerország egymaga. Nyugati szomszédunk az éremtáblázaton ezzel a második helyen végzett meg Franciaország mögött. És ami az igazi szenzáció: az abszolút győzelmet, vagyis a legjobb sauvignon blanc címet is egy stájer bor szerezte meg.

Ezt az elismerést és vele a Dubourdieu trófeát az Adam-Lieleg pincészet kapta. 2021 Sauvignon Blanc Sieme Eichberg, Südsteiermark DAC boruk találtatott az 1210 nevezett tétel közül a legjobbnak. A világraszóló sikerhez képest a győztes ára elfogadhatónak mondható. Egy hatos karton 84 euróba kerül, egy palack hatezer forint alá jön ki.

Címlapfotó: Thomas Martinsen / Unsplash