Ez ma a legjobb magyar pezsgő a pezsgő-világbajnokság szakemberei szerint

2023. december 06.

Története során először nevezett a versenyre a pincészet, a szóban forgó pezsgő rögtön elnyerte a legjobb organikus magyar pezsgő címet.

2023 novemberének végén a Tarcalon található, a monarchia korát idéző elegáns Gróf Degenfeld Kastélyszállóban gyűltek össze a borújságírók. A jó hangulatú, kiváló borokkal és izgalmas fogásokkal színesített rendezvény apropóját az adta, hogy az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a birtok tiszta furmintból készülő 2019-es évjáratú Organic Extra Brut pezsgője aranyéremmel tért haza. Ezen felül organikus kategóriában a magyar tételek között szintén a legjobb helyezést érte el.

Egyedülálló eredmények a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

A pezsgő- és muzeális borkóstolóval, illetve ebéddel összekötött, Németi Sándor, a WineArtCulture online bor- és gasztronómiai magazin által moderált sajtótájékoztatón Tóth Máté birtokigazgató és Sulyok Balázs szőlész-borász mutatta be a sajtó képviselőinek többek között a díjnyertes tételt.

egy palack gróf degenfeld magyar pezsgő
Fotó: Nemes Róbert

Mint Tóth Máté elmondta, a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon idén tizenegy napon keresztül bírálta a neves szaktekintélyekből álló zsűri a beérkezett tételeket. Legnagyobb örömükre az első alkalommal benevezett pezsgőjük, a 2019-es évjáratú Organic Extra Brut a hazai tételek között a legmagasabb minősítést kapva aranyéremben részesült. Külön büszkeség, hogy a hagyományos eljárással készült pezsgőjük idén már megnyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját, és egyben a szeged város bora 2023 címet is.

„Ezek a kimagasló eredmények megerősítenek bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk. Különösen azért, mert az első BIO certifikált pezsgőnkkel értük el a kitüntetést. A Gróf Degenfeld borokkal pontosan ezt szeretnénk megmutatni, hogy a fenntartható, ökológiai technológia, bár több munkával és energiával jár, nem jelent megalkuvást minőségben. Hatalmas büszkeség ez az eredmény számunkra!” – tette hozzá Tóth Máté, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok birtokigazgatója.

emberek egy teremben, asztaloknál ülnek
Fotó: Nemes Róbert

Mint elmondta, a 2024-es évet komoly tervezéssel fogják tölteni. Nagy örömükre a tulajdonos lánya is bekapcsolódik a birtok életébe. Így új, fiatalos lendülettel, de azokra a stabil alapokra fognak továbbra is építkezni, amiket a korábbi vezetőség a ’90-es évektől felépített számukra.

Elsők között a Tokaji borvidéken

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok a champagne-i technológiát követve, Tokajban az elsők között, 2011-ben készített első alkalommal pezsgőt. Ezt követően 2016 volt a következő évjárat, azóta pedig minden évben készül pezsgő. A Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgőjének alapanyaga a három kimagasló minőséget adó területükről, a Terézia, a Galambos és a Borkút dűlőkről származik, 20 éves tőkékről. A tétel az alapbor acéltartályos erjesztését és érlelődését követő pezsgősítés után került a palackba. A birtok hamarosan pezsgős technológiára fog beruházni, így mindent házon belül tudnak majd megoldani.

sötét pince hordókkal
Fotó: Nemes Róbert

A birtok szakembereinek hosszantartó kísérletezése után alakult ki a Gróf Degenfeld pezsgőstílusa. Ennek része a legalább 2 év palackérlelés, aminek köszönhetően a stílus valahol a könnyed, gyümölcsös pezsgők és a champagne között van félúton. Ez viszont nem jelenti azt, hogy Champagne-t szeretnék utánozni. A számokat illetően Sulyok Balázs elmondta, hogy a 2019-es évjárattól kezdve duplázták a pezsgőtermelésüket. Jelenleg 10 ezer normál, illetve közel 300 magnum palack készül évente.

A kóstolás alapján megerősíthető, a Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brutben jelen van ez az izgalmas kettősség. Az ízben egyaránt megjelenik a finom autolízises jelleg (első sorban kekszesség formájában), valamint a grapefruit és az egyéb citrusok friss gyümölcsössége. Bár a világbajnokságon a 0,75-ös kiszerelés kapott aranyérmet, a sajtó képviselői a nagyon limitáltan elérhető magnum palackos változatot hozták ki győztesnek. Ennek fényében talán érdemes elgondolkodni azon, hogy a 2024-es pezsgő-világbajnokságra a magnumot (is) nevezzék be. Igaz, az aranyérmet és a kategóriagyőzelmet már akkor sem lehetne hova fokozni!

Címlapfotó: Nemes Róbert