Hatalmas magyar siker született a pezsgő-világbajnokságon!

2023. november 11.

Több, mint 1000 nevezett tétel közül kapott díjat több magyar pezsgő is.

2023-ban tizedik alkalommal rendezték meg a Champagne & Sparkling Wine World Championshipset (CSWWC), a világ legnagyobb és legszigorúbb pezsgőversenyét. A pezsgők nemhivatalos világbajnokságaként is számon tartott megmérettetésre a világ több mint 40 különböző régiójából közel 1000 tételt neveztek. Összesen 170 aranyérmet (a nevezett tételek kevesebb mint húsz százaléka) és 218 ezüstérmet osztottak ki.

A november 2-án Londonban tartott díjátadó ünnepségen 11 világbajnok, 14 nemzeti bajnok és 15 regionális bajnok trófeát ítélt oda a zsűri, aminek az alapító Tom Stevenson mellett többek között Márkus György magyar pezsgőszakértő is a tagja. Az idei Supreme World Champion a Rare Champagne 2008 Millésime Magnum, az Év Champagne termelője a Rare, pezsgőháza pedig az olasz Ferrari Trentodoc lett.

Magyarország sem maradt elismerés nélkül. A Sauska Pincészet Brut NV Magnum tétele nemcsak a legjobb magyar pezsgő díját nyerte el, de a Best in Class Hungarian Brut NV kategória első helyét is megszerezte. Best in Class Organic Hungarian Sparkling Wine díjat kapott a Gróf Degenfeld Pincészet 2019-es Organic Extra Brut pezsgője. A Best in Class Hungarian Brut Vintage Future Release díját a somlói Kreinbacher 2018-as Brut Classic Magnum tétele kapta meg.

Magyar érintettségű siker az Erdélyben, a Szilágy-Fennsíkon található Kárásztelken működő Carassiáé is. A Gál Tibor bábáskodása mellett született, több magyar befektető által tulajdonolt pezsgőpincészet Collection Carassia Blanc de Blancs Magnum 2017 Vintage tétele abszolút első helyet és világbajnoki címet szerzett. 2023-ban Londonban ez a pezsgő nyerte ugyanis a World Champion Classic Blanc de Blancs Brut kategóriát.

Címlapfotó: Pavelis / Shutterstock