Magyar pezsgő ért el hatalmas sikert a pezsgő-világbajnokságon!

2022. november 11.

Novemberben hirdették ki a pezsgő-világbajnokság szuperdöntőseit. Magyar pezsgő is volt a mezőnyben és ott is szép címet szerzett.

A Champagne & Sparkling Wine World Championships versenyen november elején hirdették ki a 2022-es eredményeket. A 8 éve Tom Stevenson brit borszakíró által elindított kezdeményezés mára a pezsgők nem hivatalos világbajnokságává nőtte ki magát.

Szeptemberben hozták nyilvánosságra az eredménysort, összesen 147 nevezett tétel kapott aranyérmet. Az éremtáblán két év után Franciaország visszafoglalta a trónt, 55 aranyérmet zsebelt be. A második Olaszország lett 53 aranyéremmel, a két ország együtt az aranyérmek 73 százalékát vitte haza. Ezért is különösen szép eredmény a Sauska pincészet teljesítménye, a Villányban és Tokajban egyaránt aktív borászat két pezsgője kapott aranyérmet.

A legjobb magyar pezsgő cím

A versenykiírásnak megfelelően az összes aranyérmes pezsgő továbbjutott egy második körös vakkóstolásra. Ezen a zsűri kiválasztotta 12 kategória úgynevezett szuperdöntőseit. Összesen 35 szuperdöntős kapott érmet, ebből 10 pezsgő National Champion, vagyis nemzeti bajnok lett. Ezt a megtisztelő címet idén a Sauska Magnum Brut NV kapta.

Fotó: Sauska

A pezsgő szintén megkapta a Best in Class Hungarian Brut NV díj, amivel kvalifikálta magát a pezsgőt a Supreme World Champion és a World Champion Classic Brut NV kategóriákban való indulásra is. Ez már egy hatalmas merítés, a történrlmi múltra visszatekintő patinás pezsgőházak és klasszikus brandek ligája, úgyhogy már a jelölés is megtisztelő volt. A mezőny erősségéről sokat elárul, hogy a a Supreme World Champion díjat végül a Dom Runiart, a World Champion Classic Brut NV pedig a szintén hatalmas hagyományokkal rendelkező Louis Roederer champagne-ház kapta.

Sauska Andrea szerint a siker mérföldkő a pincészet életében. „A díj egy megnyugtató visszaigazolás, hogy jó úton járunk. Régis Camus pezsgőmester, akivel évek óta együtt dolgozik a csapatunk, nem is engedett nevezni erre a nagy presztizsű versenyre, amíg nem álltunk készen rá. Tavaly már érmesek voltunk, ami azt mutatja, hogy alakul az a következetes stílus és egyedi karakter, ami nélkül nem beszélhetünk minőségi pezsgőről. Ez a célunk, önálló pezsgőmárkaként látjuk magunkat, meghatározó tokaji háttérrel, terroir pezsgő portfólióval.”

Címlapfotó: Sauska