Egy ismeretlen egri pincészet bikavér bora nyert borversenyt!

2023. augusztus 15.

Az aranyérmes, abszolút győztes bikavér készítője egy alig másfél hektáron gazdálkodó családi bormanufaktúra.

Hódmezővásárhelyen 13. alkalommal rendeztek borversenyt 2023-ban. A zsűri 24 nevezett fehérbort, 7 rosét és 13 vörösbort értékelt. Összesen tíz bor kapott aranyérmet.

A borverseny szakmai zsűrijének elnöke Balla Géza volt, akinek Arad-Hegyalján, a Ménesi borvidéken található a pincészete. „Sok hasonló rendezvényt kell szerveznünk az anyaországban és Erdélyben is, mivel sajnos az egy főre eső borfogyasztás drasztikusan visszaesett. Hogy ez a tendencia ne folytatódjon tovább, nagyon a bor mellé kell állnunk” – mondta a borász a versenyről beszámoló delmagyar.hu hírportálnak.

Több kategóriában hirdettek győztest, különdíjakat is odaítéltek és kiderült, melyik tétel lett a következő évi borversenyig Vásárhely bora. Ezt a címet az Aegidius Bormanufaktúra által készített 2018-as évjáratú Egri Bikavér érdemelte ki.

Az Aegidius Bormanufaktúra összesen másfél hektár szőlővel rendelkezik. A Vásárhely borává választott bikavér burgundi stílust képvisel, inkább a könnyedségről szól, kékfrankos az alapja. A 2018-as bor 500 literes, nem új hordókban érlelődött, 2 éve pedig már palackban fejlődik és mostanra került a csúcsra. Vásárhely önkormányzata 300 palackkal vásárol ebből a borból.

Címlapfotó: Saman Taheri / Unsplash