Megérkezett az italok Lionel Messije!

2023. május 18.

Amerikában már letaszította a trónról a hosszú évekig egyeduralkodó merlot-t, most éppen Magyarországot hódítja meg. A magyar sommelier bajnokkal néztünk a jelenség mögé.

A malbec szőlő és a belőle készült bor csillaga manapság, nem kis részben az argentinoknak köszönhetően, az egész világon magasan ragyog. A Közép-Európa egyik legnagyobb borközpontjába, a Winehubba rendezett 2023. áprilisi Malbec Világnapi Borkostolón Hernán María Patiño Mayer argentin nagykövet a fajta tündöklését egyenesen a tavaly labdarúgó VB-t nyert argentin válogatottéhoz hasonlította. Innen már csak egyetlen ugrás volt, hogy az előadáson elhangozzék, a malbec tulajdonképpen a „borok Lionel Messije”.

A világjáró szőlőfajta

Szó, ami szó, az eredetileg Franciaországból származó, otthonra azonban a dél-amerikai országban lelt malbec (a történetéről itt írtunk részletesen) ma már kötelező eleme a borlapoknak. Az USA-ban lassan olyan karriert fut be, mint a 2000-es években, a Kerülőutak című filmnek hála berobbant merlot. Magyarországon pedig éppen az olasz primitivót készül leváltani az éttermekben.

„A magyarok szeretik a testes, mégis gyümölcsös vörösborokat, puha tanninokkal. A malbec ezt mind tudja, miközben több frissességet nyújt a primitivónál. És az sem elhanyagolható tényező, hogy könnyű kiejteni a nevét” – magyarázta a vince.hu kérdésére a várható hazai siker okait Juan Sebastian Giraldo sommelier. Az itthon (még) széles(ebb) körben ismert fajták közül a merlot-val von párhuzamot, annál is inkább, hiszen két Bordeaux-i fajtáról van szó. „Ugyanolyan dzsúszos, érett gyümölcsöket mutat a bora, mint merlot-é. Azzal a különbséggel, hogy az argentin malbecben egyensúlyosabb az alkohol, hiszen az nagyon meleg helyről származik, ahol már hozzászokott a nagy hőséghez” – teszi hozzá a sommelier.

szakállas férfi áll, kezében pohár
Juan Sebastian Giraldo
Fotó: Podlussány Máté

A tavaly a Magyar Sommelier Club bajnokságán aranyérmet szerzett sommelier kolumbiai származású, így adta magát, hogy ő vezényelje le a már említett Malbec Világnapi Borkóstolót a Winehubban. A kóstolóra Juan Sebastian Giraldo hat nagyon különböző karakterű argentin malbecet választott ki (az acéltartályostól a beton amforáson át a hordós high endig), megmutatva a fajta sokszínűségét. Ez a széles skála szerinte további esély a fajtának a gasztronómiában. „A magyaros pörköltöktől a hortobágyi palacsintán, hagymás rostélyoson, cigánypecsenyén át a steakekig mindenhez meg lehet találni a megfelelő malbecet.”

A malbec a konyhában

A Winehub tervek szerint májusban nyitó, Cut & Barrel névre keresztelt bisztrójának konyháján is fontos szerepet kap a fajta. A brazíliában született André W. D. Bicalho séf és a Winehub (valamint az etyeki Haraszthy Pincészet) argentin tulajdonosa, Carlos Coelho által megálmodott baszk-latin-amerikai koncepcióban a „főzőbor” számos fogásnál a malbec lesz. „Intenzív, gyümölcsös ízeivel sokat hozzátesz az adott fogásokhoz” – árulta el a séf a vince.hu kérdésére. (A sajtótájékoztató ebédmenüjén a Boeuf Bourguignon és a gorgonzolás sajttorta mellé felszolgált sorbet készült malbeckel – a legnagyobb megelégedésünkre.)

fehér tányérban barna étel, előtte pohár
Fotó: Podlussány Máté

A nagy népszerűségnek hála a Winehub, a borbárok, éttermek mellett ma már szinte minden hazai szupermarketben is találkozni argentin malbeckel. Ezzel kapcsolatban még egy jó hírrel tud szolgálni Juan Sebastian Giraldo. „A cabernet sauvignon és a pinot noir esetében nagy minőségi különbség van egy olcsó és egy prémium tétel között. A malbecnél minden árkategóriában megkapjuk az érett gyümölcsöt és a puha tannint, legfeljebb a komplexitásban lehet különbség.” Vagyis, foglalhatjuk össze, miközben a magyarok ízléséhez nagyon közel áll a a malbec bor, nem igazán lehet vele mellé nyúlni.

Címlapfotó: Podlussány Máté